Preşedintele rus Dmitri Medvedev a dat marţi, 15 iunie, Belarusului un termen de cinci zile pentru a-şi plăti datoria la gazele ruseşti, ameninţând că, în caz contrar, vor fi luate măsuri severe faţă de fosta republică sovietică, până nu de mult favorizată de Moscova.
“Le dăm colegilor noştri belaruşi cinci zile pentru ca ei să decidă cum vor merge mai departe”, a declarat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu şeful Gazprom, Aleksei Miller, potrivit Interfax. “Contactaţi responsabilii structurilor corespunzătoare belaruse, care se ocupă de această problemă şi propuneţi-le ca în cel mai scurt timp să achite datoria”, a adăugat Dmitri Medvedev. “Dacă acest lucru nu va fi făcut, atunci vom trece la luarea unor măsuri severe”, a insistat preşedintele rus.

La rândul său, Aleksei Miller a indicat că Gazprom are 'toate motivele de reducere a livrărilor de gaz către Belarus, proporţional cu suma datoriei'. Potrivit Gazprom, Minskul trebuie să achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la începutul anului. Gigantul rus se confruntă adesea cu problema întârzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, ţară pe care a ameninţat-o de mai multe ori în ultimii ani cu reducerea livrărilor sale în caz de neplată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE