Parlamentul European a votat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în UE.
Astfel, euro deputații au susținut propunerea Comisiei Europene de a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. UE a luat această decizie pentru a ajuta exportatorii moldoveni, care au de suferit din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a dus la închiderea mai multor piețe din Est.
De la semnarea Acordului de Asociere Moldova nu a reușit pe deplin să valorifice cotele prevăzute de Acordul de Liber Schimb. Cea mai redusă cotă s-a înregistrat la exportul de mere, care, în urma eliminării embargoului de către Rusia, nu au mai ajuns pe piața europeană sau dacă au ajuns au fost în cantități destul de mici. În schimb, exportul de cereale a depășit cotele stabilite. O problemă vitală pentru exportul în UE este accesul produselor moldovenești de origine animalieră.
Autoritățile depun eforturi pentru sprijinul de stat oferit fermelor și producătorilor pentru îndeplinirea cerințelor naționale și ale Uniunii Europene, pentru deschiderea exporturilor de carne de pasăre și ouă către Uniunea Europeană.
UE este principalul partener comercial al R. Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană.