Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a desemnat luni titularii portofoliilor în noul cabinet de miniştri de la Kiev, în care funcţia de ministru de externe i-a revenit lui Leonid Kojara, din Partidul Regiunilor, formaţiunea apropiată şefului statului. Acesta îl va înlocui pe Konstantin Grişcenko, care a ocupat funcţia de şef al instituţiei de politică externă a Ucrainei din martie 2010, relatează Interfax-Ukraina.
În Partidul Regiunilor, Leonid Kojar a fost timp de mai mulţi ani vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale. Din 2002, el are rang de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar.
După cum relevă Unian, Kojara este considerat 'creaţia' lui Aleksandr Ianukovici, fiul preşedintelui ucrainean, în timp ce fostul ministru de externe Konstantin Grişcenko era apropiat de oamenii de afaceri Iuri Boiko (ex-ministru al energiei), Serghei Levocikin şi Dmitri Firtaş.
În conformitate cu Legea Supremă a Ucrainei, componenţa cabinetului de miniştri este numită de preşedinte la propunerea premierului.
Titular la Apărare este Pavel Lebedev, care de asemenea provine din Partidul Regiunilor. În privinţa acestuia, presa ucraineană semnalează faptul că el este născut în Rusia (regiunea Krasnodar). Conform noii scheme guvernamentale, fostul ministru al energiei Iuri Boiko a fost promovat în funcţia de vicepremier, împreună cu Serghei Arbuzov şi Aleksandr Vilkula, fostul şef al administraţiei regiunii Dnepropetrovsk.
Deocamdată au rămas fără titular doar ministerele Culturii şi Politicilor Industriale. Prin decret, preşedintele Ianukovici a desfiinţat Ministerul Situaţiilor de Urgenţă şi a comasat Fiscul şi Vămile într-un singur minister.
Guvernul anterior condus de Mykola Azarov a demisionat la începutul lunii decembrie după ce mai mulţi membri ai cabinetului, inclusiv premierul Azarov, au câştigat un loc în parlament la alegerile legislative din 28 octombrie. Preşedintele Ianukovici l-a desemnat însă tot pe el pentru un nou mandat de şef al guvernului şi a fost reconfirmat în funcţie de către parlament la 13 decembrie, în urma unei şedinţe furtunoase, după ce zeci de parlamentari s-au luat la bătaie la tribuna hemiciclului, opoziţia cerând să fie respectat votul personal, exprimat electronic, al fiecărui deputat. Componenţa guvernului este aprobată prin decret prezidenţial.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE