La câteva zile de la lansarea campaniei „Avere la vedere”, iniţiată de Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie, primii trei demnitari au acceptat să-şi publice în întregime Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2008.

Primul care a expediat copia scanată a declaraţiei de avere pentru anul trecut pe adresa electronică obiectiv@api.md a fost preşedintele Parlamentului R. Moldova Marian Lupu. Potrivit declaraţiei, în 2008 spicherul împreună cu membrii familiei sale a obţinut la locul de muncă un venit de 234817 lei. Marian Lupu a mai declarat că actualmente deţine un apartament la bloc (din 2002) în Chişinău cu suprafaţa totală de 136 m. p., suprafaţa locativă fiind de 82 m.p. (valoarea de piaţă a apartamentului – 1,224 mii lei) şi un garaj (în subsolul blocului) cu suprafaţa de 18,2 m.p. (valoarea de piaţă – 70 mii lei).

Al doilea demnitar care a acceptat să-şi scoată averea la vedere este primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Edilul capitalei a declarat că în anul trecut a obţinut la locul de munca un venit de 97362,61 lei. Dorin Chirtoacă este proprietar a 1/3 dintr-o casă la Coloniţa, mun. Chişinău, de 70 m. p., estimată la 167.000 lei, şi a unui automobil „Opel Astra”.

A treia declaraţie de avere a fost expediată de primarul de Floreşti, Iurie Ţap, care a declarat că la locul de muncă de bază împreună cu membrii familiei sale a câştigat 79576,32. Potrivit declaraţiei, primarul deţine două apartamente - un imobil de 93 m. p. la Floreşti, estimat la 133425 lei, şi altul de 44 m. p. în capitală, în valoare de 221981 lei.

Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale celor trei demnitari le puteţi găsi în întregime pe site-ul Asociaţiei Presei Independente (API).

API precizează că cei trei demnitari au participat la campania „Avere la vedere” şi anul trecut.

Deputaţii, miniştrii, consilierii locali, funcţionarii publici, alţi demnitari care consideră că nu au ce ascunde şi susţin principiul transparenţei veniturilor obţinute de ei, sunt încurajaţi şi-n continuare să-şi facă publică declaraţia de avere în întregime, plasând-o pe pagina web a API – www.api.md. Pentru a face acest lucru, ei sunt rugaţi să telefoneze la numărul din Chişinău 22-09-96 sau să trimită copia scanată a Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate la adresa de e-mail obiectiv@api.md.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE