Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere autorităţilor centrale să creeze condiţii adecvate pentru participarea la alegeri a cetăţenilor aflaţi în străinătate. Ei declară că neasigurarea condiţiilor legale de participare la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi în străinătate constituie o încălcare în fapt a dreptului lor constituţional de a alege şi diminuează considerabil gradul de reprezentativitate al viitorului Parlament.

Codul Electoral obligă Comisia Electorală Centrală, misiunile diplomatice moldoveneşti să creeze condiţii adecvate pentru participarea la alegeri a cetăţenilor aflaţi în străinătate. Contrar acestor obligaţiuni, autorităţile Republicii Moldova nu întreprind măsurile necesare pentru a asigura exercitarea dreptului de vot a sute de mii de cetăţeni, care se află în afara ţării în ziua scrutinului.

Autorităţile statului sunt obligate să asigure condiţiile necesare pentru participarea la vot a unui număr cît mai mare de alegători, inclusiv a cetăţenilor, care în ziua alegerilor se află în afara Republicii Moldova. Practica scrutinelor parlamentare anterioare demonstrează că numărul insuficient de secţii de votare deschise în străinătate, a făcut imposibilă exercitarea de către concetăţenii noştri a dreptului constituţional de a alege.

În vederea asigurării efective a dreptului de vot al cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotare în ziua alegerilor, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Guvernului Republicii Moldova şi Comisiei Electorale Centrale:

1. Să deschidă un număr suficient de secţii de votare în ţările în care există comunităţi ale cetăţenilor moldoveni.

2. Să asigure desfăşurarea unor campanii de informare în presa străină privind alegerile parlamentare şi condiţiile de desfăşurare a scrutinului.

3. Să aloce mijloace financiare pentru asigurarea participării la vot a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării.

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE