Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto condamnă amenințările la adresa transportatorilor venite din partea ministrului Andrei Spînu, care a spus că ANTA va pedepsi transportatorii care nu vor ieși pe rutele naționale și internaționale în semn de protest.
Astfel, transportatorii susțin că vor sesiza instituțiile europene despre modul cum autoritățile răspund revendicărilor transportatorilor de a adopta reglementări similare celor din UE.
„Autoritățile nu numai că refuză să adopte norme europene în domeniul transporturilor, dar și admit limitarea drepturilor fundamentale în calitate de răfuială când sunt deconspirați că de fapt își promovează propriile interese. Chiar dacă ANTA a fost transformată într-o bâtă, după ce în fruntea acestei instituiții a fost numită o persoană care nu are nici o experiență în domeniul transporturilor, dar care este cumătrul și colegul de școală a ministrului Spînu, transportatorii nu se vor da intimidați și vor continua să lupte contra schemelor promovate de ministru sub sloganul de „integrare europeană” sau „în beneficiul cetățenilor”, menționează transportatorii.
Totodată, ei mai spun că „din conținutul amenințărilor reiese că ministrul a dat inidcații ilegale care urmează să fie executate de către ANTA și îndreptate împotriva transportatorilor care se vor alătura protestelor din 27, 28, 29 februarie. Amintm pe această cale că dreptul la protest reprezintă un drept fundamental prevăzut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția Republicii Moldova, iar într-un stat de drept este inadmisibil ca un reprezentat al puterii să amenințe și să se răfuiască cu persoanele care intenționează să se folosească de un drept fundamental. În țările Uniunii Europene au avut loc proteste ale transportatorilor, în cadrul cărora au fost blocate aeropoarte, au staționat metrourile, linii de cale ferată, linii de autobuze etc. Nici un demnitar public din aceste țări nu și-a permis să amenințe protestatarii", menționează APOTA.
Transportatorii au anunțat că vor sista rutele regulate la nivel de țară pentru data de 27, 28 și 29 februarie. Aceștia cer guvernării să modifice, din nou, Codului transporturilor rutiere pentru a-l ajusta la normele europene