Soldul depozitelor la termen a scăzut în luna ianuarie cu 2,6%, populaţia şi companiile au depus economiile în lei cu 644,6 mln (-29,6%) mai puţin decât în luna decembrie, iar în depozitele la termen în valută cu 174,2 mln lei (10,7%) mai puţin decât în decembrie 2008, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.
Depozitele în lei constituite de persoanele juridice au scăzut cu 58,7%, iar cele ale persoanelor fizice cu 17,2%. Ponderea depozitelor în monedă naţională ale populaţiei a ajuns la 82,5%, faţă de 70,2% în luna decembrie. Multe companii se confruntă cu o criză de lichiditate, ca urmare nu mai aduc bani la bancă, iar populaţia a devenit mai precaută şi ţine o parte din economii acasă.
Şapte din ultimii zece ani au fost sub semnul minus, însă doar în ianuarie 2005 s-a înregistrat o scădere pronunţată, de 14,2% per total depozite la termen şi 26,2% la cele constituite în lei moldoveneşti. O primă şi superficială concluzie ar fi că totuşi există o anumită teamă de criză, astfel că o parte din populaţie preferă să ţină economiile acasă. Oricum, suma în valută străină depusă în bănci este impresionantă ridicându-se la 140,4 milioane de dolari, ceea ce demonstrează, în aparenţă, o credibilitate mai mare a dolarului american faţă de leul moldovenesc.
Populaţia Republicii Moldova încă nu este deplin familiarizată cu o cooperare cu băncile, preferând să evite formalităţile necesare şi neavând încredere în instituţiile bancare naţionale. O persoană fizică mai bine va ţine banii la ciorap, decât să îi depună la bancă cu riscul de a pierde în caz de nestabilitate a valutei naţionale, situaţia devenind mai drastică şi obţinând un grad de risc mai pronunţat în perioada crizei mondiale.
În aceste condiţii, din ce în ce mai puţini antreprenori îşi asumă riscul de a iniţia o afacere, iar numărul întreprinderilor înregistrate este în scădere de la 11480 (anul 2007) pînă la 9902 (anul 2008), o reducere înregistrându-se şi pe parcursul anului. Acest fapt, de asemenea, este reprezentativ în ceea ce priveşte motivarea reducerii depunerilor bancare.