Premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE), a dat de înţeles într-o dezbatere televizată că ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, în Georgia sau Ucraina reflectă dorinţa Rusiei de a-şi recâştiga influenţa, relatează AFP.
"Trebuie să ţinem cont de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Moldova sau Georgia şi să ne ferim de autoritatea Rusiei care are o anumită dorinţă de a ne repune sub influenţa ei", a declarat Topolanek duminică, 3 aprilie într-o dezbatere televizată.
Afirmaţia a intervenit în contextul în care Mirek Topolanek argumenta de ce Republica Cehă trebuie să aprobe Tratatul de la Lisabona. El a spus că documentul i-ar permite Cehiei să evite să cadă sub influenţa Rusiei.
Republica Cehă, fostă ţară comunistă, este, alături de Irlanda, una dintre ţările de care depinde soarta Tratatului destinat să facă să funcţioneze mai bine o Uniune Europeană extinsă.
Irlanda a promis un nou referendum la toamnă, după ce o primă consultare populară s-a soldat anul trecut cu respingerea textului. Pentru a intra în vigoare, Tratatul trebuie să fie ratificat de toate cele 27 de state membre al Uniunii Europene.
În Republica Cehă, Tratatul a fost validat de Camera Deputaţilor la 18 februarie şi urmează să fie supus votului la 6 mai în Senat, unde pentru a trece este nevoie de o majoritate de trei cincimi. Apoi, textul trebuie parafat de preşedintele eurosceptic Vaclav Klaus.
Topolanek, constrâns să demisioneze în plin mandat la preşedinţia UE, după un vot de neîncredere al Parlamentului, la sfârşitul lunii martie, consideră totuşi "improbabilă" o respingere a Tratatului în Senat şi a spus că sprijină ratificarea textului, chiar dacă are unele obiecţii.
Noul guvern al premierului desemnat Jan Fischer va intra în funcţie la Praga începând de vineri, 8 mai.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE