Locul 10 – Sydney
Orașul australian Sydney se clasează pe locul 10 în topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții, cu un scor de 106,3 puncte, devansând un alt oraș australian, Melbourne, ajuns în top doar pe locul 18, cu un scor de 104,8 puncte.
Indicele de referință a fost orașul New York, cotat la 100 de puncte.
Ierarhia elaborată de Mercer are la bază criterii care țin de situația mediului politic, social, economic și cultural, calitatea serviciilor medicale și educaționale, diversitatea posibilităților de petrecere a timpului liber, varietatea bunurilor de consum și calitatea mediului înconjurător.
Locul 9 - Berna
Capitala Elveției ocupă locul 9 cu 106,5 puncte. Cu o populație de sub 400.000 de locuitori, Berna este al patrulea oraș din Elveția, după Zurich, Geneva și Basel, orașe recunoscute pentru calitatea vieții în topul Mercer.
Unul dintre motivele pentru care Berna se afla în top 10 orașe din lume după calitatea vieții ține atât de raportul dintre venituri și cheltuieli ale populației, cât și de includerea centrului medieval al orașului în patrimoniul UNESCO.
Locul 8 - Munchen
Orașul Munchen se clasează la egalitate cu un alt oraș german - Frankfurt, cu 107 puncte.
Al treilea cel mai mare oraș din Germania, după Berlin și Hamburg, Munchen este recunoscut pentru numărul mare de parcuri și spatii de recreere, dar și pentru arhitectura avangardistă.
Locul 7 - Frankfurt
Cu 107 puncte obținute în studiul din 2010 al Mercer, Frankfurt a avansat un loc în top comparativ cu anul trecut, făcând practic rocada cu Munchen, care a căzut de pe locul 7 în 2009, pe locul 8 în prezent.
Locul 6 – Dusseldorf
Cu 107,2 puncte, Dusseldorf, al treilea oraș german din top 10, se clasează pe locul șase, cu acelașii scor din 2009.
Locul 5 – Auckland
Cu un total de 107,4 puncte, orașul neo-zeelandez Auckland se poziționează la egalitate cu or. canadian Vancouver. Orașul și-a consolidat poziția în top, însumând același punctaj ca și în 2009.
Locul 4 - Vancouver
Vancouver este singurul oraș canadian din top 10, totalizând 107,4 puncte, similar scorului obținut în 2009.
Calitatea vieții în Vancouver a fost apreciată ca fiind superioară față de alte orașe canadiene, cum ar fi Ottawa, pe locul 14, cu 105,5 puncte, sau Calgary, pe locul 28, cu 103,5 puncte.
Locul 3 - Geneva
Asemenea orașelor din Germania, Geneva își menține poziția și punctajul față de clasamentul din anul 2009.
Orașul a fost supranumit cea de-a treia capitală financiară a Europei, după Londra și Zurich și al șaselea cel mai important oraș din lume din punct de vedere financiar, potrivit Global Financial Centres Index.
Geneva este cunoscută ca cea mai compactă metropolă din lume, fiind al patrulea cel mai scump oraș al lumii în 2009, potrivit Mercer.
Locul 2 - Zurich
La un pas de primul loc în top, Zurich își conservă poziția și punctajul - 108 - comparativ cu studiul efectuat anul trecut.
Zürich ocupă primul loc în topul celor mai importante centre financiare din lume datorită numărului mare de bănci pe suprafață locuită.
Viena ocupa primul loc în topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții, potrivit ierarhiei realizate de Mercer. Capitala Austriei a obținut 108 puncte, scor pentru care indicele de referință a fost orașul NewYork, cotat la 100 de puncte.
Locul 1 - Viena
Astfel, Viena devansează în top orașe celebre în lume cum ar fi Londra, Paris sau Roma. Istoria și cultura puternică, un standard al veniturilor comparativ cu cheltuielile, dar și arhitectura și atracțiile turistice fac din capitala Austriei orașul cu cea mai bună calitate a vieții.
Bucureștiul ocupă poziția 107 în topul celor mai bune orașe în care să trăiești realizat de Mercer, potrivit revistei Cariere.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE