Testul nuclear desfășurat luni, 25 mai de Coreea de Nord a fost de circa cinci ori mai puternic decât cel din 2006, au afirmat seismologii americani.
Într-un comunicat al Columbia University, seismologii observatorului geologic Lamont-Doherty au evaluat puterea exploziei analizând datele furnizate de mai multe observatoare seismice, dintre care unul situat în China.
"Al doilea test (nuclear - n.red.) pare să aibă o anvergură net mai mare" decât primul, realizat de Phenian în anul 2006, a spus seismologul Paul Richards, expert în detectarea cutremurelor provocate de testele nucleare.
Un alt expert de la Columbia, Won-Young Kim, coautor, împreună cu Richards, al unui studiu despre primul test nord-coreean, estimează că puterea atinsă luni a fost situată între 2,2 și patru kilotone. Kilotona este o unitate de măsură a energiei explozive echivalentă cu 1.000 de tone de TNT.
Potrivit Columbia University, testul din 2006 a avut o putere mai mică de o kilotonă. În comparație, bomba lansată de Statele Unite deasupra orașului japonez Hiroshima a a vut o putere de 13 kilotone.
Experții americani au subliniat că bombele marilor puteri nucleare, printre care Statele Unite, au un potențial net superior, până la 50 de megatone, adică 50.000 de kilotone.
Dar "testul nord-coreean din 2006 ar fi fost un dezastru dacă s-ar di produs într-o zonă metropolitană", a subliniat Richards, precizând că testul nuclear de luni, 25 mai a fost și mai puternic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE