Pentru a nu face cale-ntoarsă din itinerarul de vacanţă, SA “Termocom” invită rău-platnicii să-şi achite datoriile pentru energia termică consumată. SA „Termocom” reaminteşte consumatorilor care continuă să înregistreze restanţe pentru consumul de energie termică despre necesitatea onorării în termen restrâns a obligaţiunilor financiare.
 
În caz contrar, rău-platnicii urmează a fi acţionaţi în instanţa de judecată conform legislaţiei în vigoare, iar după pronunţarea deciziei, eliberarea titlului executoriu şi executarea acestuia.
 
Precizăm că în vederea executării titlului executoriu, executorii judecătoreşti sunt în drept să aplice mai multe restricţii faţă de debitori, valabile până la achitarea integrală a restanţelor: aplicarea sechestrului pe mijloacele băneşti sau pe bunurile debitorului; interzicerea săvârşirii anumitor acte de către debitor (de ex. perfectarea paşaportului);  interzicerea altor persoane de a transmite bunuri sau de a îndeplini faţă de el alte obligaţii (art. 63 al Codului de Executare al Republicii Moldova).
 
Totodată, la solicitarea executorului judecătoresc, instanţa poate dispune restricţionarea în dreptul de a părăsi ţara în cel mult 6 luni. Astfel, pentru a evita situaţiile înregistrate anterior când debitorii refuzau categoric achitarea restanţelor, comunicarea cu executorii judecătoreşti, însă au fost nevoiţi să facă cale-ntoarsă din itinerarul de vacanţă, dat fiind interdicţia de părăsire a ţării, SA „Termocom” face apel către datornici să-şi achite restanţele pentru energia termică consumată până a pleca în vacanţă.
 
Reabilitarea în drepturi a consumatorilor are loc imediat după achitarea datoriilor şi întocmirea demersului corespunzător de către executorul judecătoresc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE