"Pentru a purta un dialog constructiv cu Bruxelles-ul, trebuie desigur să te gândeşti în primul rând la relaţiile cu statele membre ale Uniunii Europene. Dacă ne dorim într-adevăr să începem cât mai curând negocierile cu Uniuea Europeană asupra unui nou acord de asociere, de această dată, nu putem face abstracţie de relaţiile cu ţările membre ale Uniunii", a subliniat Victor Chirilă.
Un asemenea demers va afecta negativ nu doar relaţiile politice, cele sociale şi culturale ale R. Moldova cu România, dar, în primul rând, relaţiile economice. "Să nu uităm că România este, practic, cel mai important partener economic al ţării noastre. Anul trecut România a devenit primul nostru partener comercial, a precizat Chirilă.
Analistul politic moldovean are impresia că toate acuzele la adresa României, invinuită că ar fi inspirat şi chiar finanţat acţiunile de protest anticomuniste de la Chişinău, sunt bazate pe emoţii, nu pe fapte care ar putea fi dovedite.
România ar putea adopta măsuri de răspuns, ca de exemplu, sancţiuni economice similare celor aplicate acum câţiva ani de Federaţia Rus în raport cu R. Moldova, însă o asemenea replică e nedorită, pentru că va afecta, întâi de toate, pe cetăţenii simpli şi nu pe guvernanţi.
"Nu cred că dacă România va impune o taxă pentru vizele pe care le eliberează aici, la Chişinău, cetăţenilor moldoveni, asta i-ar afecta pe oficialii noştri. Pentru că oficialii noştri călătoresc fără vize, cu paşapoarte diplomatice", a adăugat Victor Chirilă. Cât priveşte eventuale sancţiuni economice, acestea vor lovi în business-ul mic şi mijlociu, sau în producătorii agricoli, care stau la baza relaţiilor comerciale moldo-romane, şi nu în întreprinderile mari a căror prosperare caută să asigure puterea de la Chişinău.  

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE