„Condamnăm acţiunile guvernării comuniste şi îl invităm pe preşedintele Voronin să nu caute vinovaţi în alte parte, dar să se uite în oglindă şi să-şi dea seama că este responsabil pentru cele întâmplate la 7 aprilie”, a declarat joi, 9 aprilie, într-o conferinţă de presă vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă.
PL consideră că guvernarea comunistă, pentru a acoperi fraudarea alegerilor din 5 aprilie şi a abate atenţia opiniei publice de la aceasta, folosindu-se de protestele paşnice ale cetăţenilor, a înscenat o presupusă tentativă de lovitură de stat, de care să acuze partidele de opoziţie, în interior, şi România, ca duşman extern al statalităţii Republicii Moldova. PL crede că acţiunile guvernării urmăresc scopul de a compromite partidele de opoziţie şi de a le declara în afara legii, sub acuzaţia de partide presupus antistatale.
„Stilul şi metodele la care s-a recurs sunt primitive şi trădează arsenalul de provocări al fostului KGB – grupe de provocatori infiltrate în mulţime, care incitau la violenţă, arborarea drapelului României pe sediul Preşedinţiei, inscripţionarea de mesaje care conţin numele României ş.a.”, se arată într-o declaraţie difuzată de PL.
Liderii PL, Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu, susţin că există suficiente probe video care demonstrează că printre provocatorii atacurilor erau poliţişti în civil şi colaboratori ai serviciilor secrete. În acelaşi timp, autorităţile nu au asigurat paza celor două instituţii şi au dislocat la faţa locului carabineri de 18-19 ani, în timp ce la alte manifestaţii sunt trimise poliţişti din trupe speciale, mult mai bine dotaţi şi pregătiţi.
PL solicită Uniunii Europene, Consiliului Europei să trimită în R. Moldova o misiune de investigare a acţiunile întreprinse de autorităţile comuniste în zilele de după 5 aprilie. De asemenea, PL cere acces la canalele mass-media publice, inclusiv la postul Moldova 1, unde sunt difuzate doar punctele de vedere oficiale, pentru a-şi exprima propria poziţie asupra evenimentelor petrecute.
Totodată, PL cere autorităţilor să facă publică lista persoane lor arestate în aceste zile, să le elibereze şi să efectueze cercetarea lor în libertate.
Cu o zi mai devreme, Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) au ieşit cu declaraţii similare. Liderii PLDM şi AMN au negat că ar fi organizatorii protestelor din 7 aprilie şi au cerut crearea unei comisii de anchetă pentru a cerceta evenimente, pentru a depista organizatorii lor adevăraţi ai actelor de vandalism. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE