Ministerul Finanţelor va aloca, din fondul de rezervă al Guvernului, Academiei de Ştiiinţe 950 mii lei pentru producerea unui set de sisteme necesare pentru realizarea programului de stat “Valorificarea surselor regenerabile în condiţiile R. Moldova şi elaborarea satelitului moldovenesc”.
Un astfel de proiect a fost aprobat de cabinetul de miniştri în cadrul şedinţei de miercuri, 17 martie.
Ministrul de stat Victor Bodiu a spus că Ministerul Finanţelor nu are suma respectivă, la care premierul Filat le-a recomandat să reformuleze cheltuielie. “Găsiţi suma respectivă, atunci când se doreşte se găsesc bani, dar atunci când nu dorim spunem că nu sunt bani, o să găsiţi. Cred că este o idee foarte bună şi chiar voi urmări cu mare atenţie finalitatea acestui proiect”.
Şi ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc a susţinut acest proiect de lege menţionând că “este un pas înainte şi merită să susţinem acest proiect”.
Proiectul prevede fabricarea a 10 agregate eoliene cu puterea de 10 kw, 5 staţii solare fotovoltaice, o microhidrocentrală cu ax orizontal pentru conversia energiei cinetice a râurilor. Precum şi 6 agregate eoliene cu puterea de 60 kw ce vor fi integrate într-o reţea de distribuţie a energiei electrice, 3 agregate eoliene cu puterea de 10 kw, un agregat eolian utilizat pentru iluminarea nocturnă, 2 staţii fotovoltaice cu puterea a 500 W, şi 2 cu puterea a 900 W şi altă staţie fotovoltaică cu puterea de 900 W destinată iluminării nocturne.
În total pentru finanţarea ciclului de cercetare - implementare a agregatelor eoliene, staţiilor şi microhidrocentralei este necesar de finanţat achiziţiile în valoare de 1.932,5 mii lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE