Speranţele prea mari ale populaţiei şi oficialilor din Republica Moldova la un ajutor frăţesc materializat din partea Bucureştiului, plus dorinţa de a vedea în România un avocat mult mai convingător la Bruxelles în favoarea Chişinăulu sporesc nemulţumirile moldovenilor prin culpabilizarea “nemeritată” a României, scrie publicaţia HotNews.ro.
Ciudată şi amuzantă este mediatizarea la Chişinău a subiectului demersurilor autorităţilor moldovene din ultima săptămână privind eliberarea permiselor de mic trafic la frontieră, explicaţiile cerute părţii române în legatură cu amplasarea scutului anti-rachetă, aşteptările moldovenilor în contextual dezgheţării mult-aşteptate a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Potrivit Anne-Marie Blăjan, specialist în afaceri europene citată de HotNews.ro, în spatele acţiunilor şi declaraţiilor liderilor moldoveni sunt “raţiuni electorale”.
“Ştim cu toţii cum e, noi, românii, pentru că am fost în campanie electorală în ultimii doi ani şi îi vedem efectele. Promisiunile sunt mari, România este folosită încă în scop electoral şi văd că le iese - Bucureştiul cedează pe anumite chestiuni, iar autorităţile moldovene pot arăta electorilor că se ţin de promisiuni şi să crească şi mai mult aşteptările”.
Blăjan recunoaşte că “nu există un puternic sentiment unionist în România, iar în Moldova el este totuşi izolat. Elitele nu par foarte convinse de o idee de unire cu România…, pentru că, la modul în care e văzută de nostalgici, este imposibil acum”.
La capitolul problemelor cu care se confruntă moldovenii pentru a obţine permisul de mic trafic la frontieră, Anne-Marie Blăjan susţine că birocraţie este şi în România, iar “necesitatea acelei invitaţii legalizate a încurajat şi apariţia unor “vânzători” şi, astfel, a corupţiei, dar asta e problema forţelor de poliţie moldoveneşti […], e o chestiune internă, nu ţine de România”.
Pentru a justifica rolul României ca avocat al Moldovei în Uniunea Europeană, Anne-Marie Blăjan, afirmă că “România îşi face treaba de avocat: a iniţiat Grupul de prieteni ai R. Moldova, susţine din nou includerea în pachetul Balcanilor de Vest, vrea interconectarea reţelelor de transport şi energetice şi alte proiecte… Aşa că este un avocat, însă cu puterile şi influenţa de care dispune în acest moment în UE”, se justifică aceasta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE