La conferinţă de presă comună, ambii politicieni s-au expus pentru renovarea relaţiilor bilaterale, în ciuda divergenţelor cu privire la Kosovo. J. Biden a apreciat Serbia drept un stat cheie în regiunea balcanică, declarând că SUA îi poate acorda asistenţă în problema integrării în Uniunea Europeană. În acest sens, el a menţionat că „Statele Unite nu aşteaptă ca Serbia să recunoască independenţa Kosovo. Aceasta nu este o precondiţie a relaţiilor dintre SUA şi Serbia”. La rândul său, preşedintele sârb, Boris Tadic, a specificat că speră în stabilirea “celor mai bune relaţii posibile”.
Această incursiune în Serbia, ţară care nu a fost vizitată pe parcursul a trei decenii de reprezentanţi americani la nivel înalt, a fost însoţită de manifestarea ostilităţii naţionaliştilor Partidului Radical Sârb (PRS) faţă de SUA şi politica lor în regiunea Balcanilor, la zece ani de la intervenţia NATO împotriva regimului lui Slobodan Miloşevici , recunoaşterea independenţei Kosovo în 2008 şi susţinerea politicii anti-sârbe promovată de albanezii kosovari. Au fost organizate mitinguri de protest faţă de prezenţa la Belgrad lui Joe Biden, care a fost numit „bastard fascist”.
Vicepreşedintele american, Joe Biden îşi va continua turneul în Balcani, vizitând în perioada 21-22 mai curent, Kosovo. În Pristina va rosti o alocuţiune în parlamentului local.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE