”Considerăm că această decizie este una ilegală, intră clar în contradicție cu norma constituțională și cu cea legală și reprezintă încercarea de uzurpare a puterii în stat. În acest sens, art. 70 al Constituției stabilește clar situațiile de incompatibilitate celor care au calitatea de deputat. Funcția de președinte a țării să nu fie redistribuită sau să nu-și primească drepturile salariale ca V. Voronin pe perioada exercitării mandatului, a declarat Vlad Filat, liderul PLDM, marți, 21 mai, în cadrul unei conferințe de presă.
Partidul Liberal Democrat din Moldova cere deputatului Vladimir Voronin să respecte legislaţia R. Moldova, să-şi depună demisia din funcţia de Preşedinte al R. Moldova şi să exercite aceste atribuţii din postura de Preşedinte al Parlamentului, în strictă conformitate cu art. 91 al Constituţiei.
”Toți suntem egali în fața legii și fiecare, indiferent de funcția pe care o deține, trebuie să ne conformăm cerințelor sale. Noi considerăm că Președintele Voronin, în calitate de persoană care a deținut președinția R. Moldova timp de două mandate, acum la sfârșit, să se conformeze cerințelor legale, să-și depuie demisia din funcția de Președinte al țării și să-și exercite mandatul său de deputat, a menționat Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM.
Totodată, Legea despre statutul deputatului în Parlament prin art. 3 lit. „a” stipulează expres că mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al R. Moldova.
PLDM atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale asupra acestui caz şi face apel către comunitatea internaţională pentru a menţine R. Moldova în cadrul unui stat de drept, bazat pe principiile democraţiei şi supremaţiei legii.
Mâine, 22 mai PLDM va depune o cerere prin care îi va cere Curţii Constituţionale să-şi expună punctul de vedere în regim de urgenţă vizavi de acest caz.
