Premierul Valeriu Streleț respinge acuzațiile lansate astăzi de către guvernatorul demisionar al BNM, Dorin Drăguțanu, cu privire la intenția de tărăgănare a demarării fazei II de investigație a Kroll privind jaful bancar. Streleț îl acuză reciproc pe Drăguțanu de împiedicarea acestor procese prin decizia sa de demisie, fapt ce va îngreuna discuțiile cu partenerii străini.
„Decizia domniei sale de a prezenta cererea de demisie este una responsabilă, una chiar curajoasă, deoarece prin această decizie dlui își asumă resposnabilitatea din sectorul bancar - nu doar la cele trei bănci, dar și în întreg sistemul bancar.
Acum toată responsabilitatea de supraveghere rămâne în seama domniei sale alături de toată echipa sa și sper că această declarație să nu fie considerată ingerință în activitatea sa.
Desigur că momentul ridică anumite semne de întrebare, având în vedere că suntem în ajunul vizitei FMI. Le-am explicat că mâine guvernatorul va fi cu funcții depline, deoarece Parlamentul nu a luat act, asupra acestei demisii. Admitem că această demisie ar putea afecta cumva procesul de negocieri, dar echipa guvernamentală este pregatită pentru această discuție și vom duce la buna stabilitae macro-financiară în RM”, a declarat Valeriu Streleț, în cadrul unui briefing de presă.
De asemenea, premierul a respins și faptul că ar fi făcut presiuni politice asupra BNM, spunând că de fapt „guvernatorul nu suportă o oarecare critică” din partea actorilor politici, în timp ce există multe întrebări cu privire la activitatea BNM.  
„Și e firesc să existe, odată ce în sectorul bancar s-au întâmplat asemenea grave probleme, care au generat reacții în lanț și au dus la declanșarea problemelor și în alte sectorare. E firesc, avem dreptul legal, moral să ne întrebăm ce se întâmplă? Însă de fiecare dată eu am menționat că locul pentru dezbateri privind prestația BNM este în Parlament și că deciziile privind o rocadă la BNM trebuie să le ia Parlamentul. Nu cred că asemenea declarații pot fi considerate drept politice asupra guvernatorului Băncii Naționale. Faptul că Guvernul este interesat într-un curs stabil al monedei naționale, este un interes firesc și când am fost întrebat ce cred eu – am spus că nu există premize pentru deprecierea rapidă și consider că BNM are instrumentele, pentru a ține sub control cursul, ceea ce nu o pot considera ca o ingerință în activitate”, a mai spus Streleț.
În context, primul ministru a respins și acuzația cu privire la intenția de tărăgănare a investigațiilor Kroll, subliniind că primul lucru făcut în noua sa postură a fost convocarrea Comitetului pentru Stabilitate Financiară (CNSF) și solicitarea urgentării procesului de selectare a ofertanților, care să investigheze situația bancară.
„Imediat cum a expirat termenul de prezentare a ofertelor, am convocat îndată CNSF și am examinat unica ofertă de la Kroll. Toți, inclusiv dl Drăguțanu, am convenit că această ofertă urmează a fi discutată și săptămâna precedentă ei au vizitat RM. Au avut loc negocieri, care din câte am fost informat de ministrul Finanțelor – au fost niște negocieri de succes pentru RM și a fost atins compromisul la nivel de negocieri, urmând să fie semnat și un contract. Cu dl Drăguțanu am vorbit vinerea trecută într-o manieră foarte colegială și am menționat că informația la acest subiect să fie publică, respectând aspectele de confidențialitate.
Voi confirma înca o dată că Guvernul este vital interesat ca faza II de investigare și recuperare a resurselor din băncile fraudate - să demareze cât mai repede și într-o manieră eficientă”, a conchis Valeriu Streleț.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE