Nu-i exclus ca Vladimir Ţurcan să fie cea de-a doua celebritate comunistă care se va desprinde de Vladimir Voronin. Primul a fost, precum se ştie, Marian Lupu. Însă retragerea sa nu a provocat o reacţie în lanţ, scrie Petru Bogatu, în Jurnal de Chișinău.
Un timp părea că despărţirea fostului preşedinte al Parlamentului de PCRM e un accident care nu va dezintegra vârfurile comuniste. Mai mult, se crease impresia că Voronin, în ciuda înfrângerii sale în alegerile din 29 iulie, continuă să aibă suficiente resurse politice, morale şi financiare pentru a ţine strâns partidul în jurul său.
Totuşi, nimeni nu poate ignora legea entropiei. Dacă lucrurile nu se înrăutăţesc, ai răbdare, se vor înrăutăţi neapărat. Pe suprafaţa spoită a Partidului Comuniştilor au început să apară primele crăpături.
Iniţial ieşirea la rampă a lui Vladimir Ţurcan părea doar un foc de artificii. Numai că presei i-a scăpat un detaliu curios care arată că acesta este măcinat de gânduri negre. El bănuieşte că-i lucrat pe la spate de comunistul numărul unu.
Ce înseamnă toate acestea? Se pare că la mijloc e o comedie bufă, montată de mâna regizorală a lui Voronin, în care lui Ţurcan îi este rezervat rolul de paiaţă sau, mai pe şleau vorbind, de fraier. De băiat de mingi, dacă vreţi, care trebuie să demonstreze că în PCRM au fost, totuşi, oameni dispuşi să evite alegerile anticipate, numai că nu s-a putut.
Voronin i-a mai tras o dată clapa lui Ţurcan acum patru ani şi ceva. În 2005, el a fost adus pe listele PCRM din jilţul de ministru de Interne. După alegeri, Voronin i-ar fi promis postul de preşedinte al Parlamentului, însă fotoliul acestuia a fost ocupat de Marian Lupu. Iar anul trecut, Vladimir Ţurcan a mai fost o dată victima unei scurgeri de informaţii de la sediul PCRM potrivit căreia acesta ar fi succesorul lui Voronin, însă liderul comunist a preferat-o în cele din urmă pe Zinaida Greceanîi.
De altfel, exemplele pot continua. Voronin e un maestru al mutărilor mişeleşti prin care îşi umileşte şi îşi tăvăleşte pe jos subalternii şi colegii de partid. Aşa s-a văzut îndepărtat, de exemplu, din conducerea formaţiunii şi, concomitent, dintr-o funcţie-cheie în Legislativ Victor Stepaniuc, care, transferat fiind peste noapte într-un post fără valoare în Guvern, a fost trecut pe linie moartă.
Oricum ar întoarce-o, dacă mai rămâne alături de Voronin, Ţurcan riscă să devină erou de bancuri politice în care şeful de partid va fi Strulă, iar el Bulă. Rămâne de văzut cât se va încăpăţâna să zăbovească în istoria anecdotică a comunismului autohton. Dacă nu-i un sadomazohist, va desface căsătoria cu PCRM, care aşa şi nu va mai fi oficiată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE