La ieşirea din Republica Moldova prin postul vamal Leuşeni-Albiţa (auto) în cadrul controlului vamal al unui autoturism de model „VW Cady" înmatriculat şi condus de un cetăţean al Ucrainei, echipa de vameşi şi grăniceri aflaţi în tura de serviciu au depistat nedeclarate tăinuite în spaţii special amenajate în elementele constructive ale unităţii de transport 780 pachete ţigări „Pall Mall Super Slims" în valoare de 6630 lei.
 
Surpriza avea să fie mai evidenţiată, cînd alte 20 pachete de ţigări s-au dovedit a fi „umplutura" unei torte din biscuiţi, cu care oaspetele ucrainean intenţiona să-şi servească cunoscuţii din România. „Afacerea" a fost demascată, produsele de tutungerie - confiscate, iar unitatea de transport cu locaşuri special amenajate pentru transportarea frauduloasă a mărfurilor este subiectul de cercetare a ofiţerilor de la fraude vamale, în baza căreia organul constatator va decide confiscarea ei. Pentru fapta sa, şoferul a achitat amenda prevăzută pentru traficul ilegal de ţigări.
 
În zona de control a postul vamal Ungheni-Cristeşti din cadrul Biroului vamal Ungheni a fost efectuat, conform schemei tehnologice, controlul vamal-grăniceresc a garniturii de tren nr. 105/106 Chişinău-Bucureşti. În vagonul nr.4 în calitate de pasageri se aflau şi doi cetăţeni ai Republicii Moldova, unul domiciliat în satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni şi altul în satul Todireşti, raionul Ungheni. Ambii sunt studenţi la diferite instituţii de învăţămînt superior din oraşul Iaşi, România şi între ei nu se cunoşteau. În timpul controlului vamal fizic a bagajului de mînă a unuia dintre ei au fost depistate 160 pachete de ţigări „Temp", marcate cu timbru de acciz a RM, care se aflau în 2 cutii de carton - ambalaj pentru bomboane acoperite haine şi care nu au fost declarate şi prezentate controlului vamal. În geanta celuilalt printre haine la fundul genţii, pungă plină cu cireşe şi plăcinte cu vişină erau dosite 170 pachete de ţigări de aceeaşi marcă comercială.
 
Fiind chestionaţi, studenţii au comunicat că ţigările au fost procurate de ei în Republica Moldova cu scopul de a le trece peste frontieră în România pentru comercializare.
 
Învăţăceilor le-au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenţie. Produsele de tutungerie au fost confiscate, iar sumele amenzilor abia de le-au putut acoperi din banii de cheltuială pe care părinţii le-au dat la plecare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE