tribuna.mdConfederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este deranjat de faptul că au fost majorate tarifelor la energia electrică și gazele naturale, anunță Politik.md cu referire la un comunicat de presă al instituției. În acest sens, sindicatele vin cu o serie de cerințe, iar în caz de ignorare a acestora, CNSM anunță organizarea protestelor.
Într-o declarație a CNSM, sindicaliștii solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să reexamineze hotărârile privind aprobarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică în urma verificării indicatorilor principali și corectitudinii calculelor prezentate de furnizori pentru a stabili tarifele reale și justificate.
Totodată, aceștia cer autorităților să nu admită majorarea dramatică a tarifelor și prețurilor și să vină cu un pachet de măsuri de susținere financiară a populației prin acordarea compensațiilor la plata energiei electrice și gazelor naturale, care ar acoperi partea de majorare ale tarifelor. În scopul evitării tensiunilor sociale, CNSM cere indexarea de urgență a veniturilor salariale, indemnizațiilor și pensiilor.
„Majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale va conduce la înrăutățirea drastică a nivelului de viață al populației și va diminua, în continuare, puterea de cumpărare, care deja a fost afectată de devalorizarea monedei naționale și de creșterea cu 8,3% a ratei inflației în iunie 2015 față de iunie 2014”, se arată în declarație.
În acest sens, CNSM vine cu o solicitare președintelui țării, Guvernului și Parlamentului să respecte drepturile constituționale ale cetățenilor și să le asigure un nivel de trai decent. Astfel, CNSM cere majorarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE