Reprezentanții celor trei partide pro-europene: PL, PLDM și PD au menționat că se urmărește reformarea mai multor instituții de stat. Printre acestea se regăsesc: Procuratura, FISC-ul, precum și ar putea avea loc unele modificări la CNA și SIS.  
În urma unei întrevederi a grupului de lucru format din reprezentanții PLDM, PDM și PL, reprezentanții formațiunilor au declarat că se discută în privința mai multor reforme în cadrul instituțiilor de stat, dar, în același timp, au arătat că mai există încă unele puncte de divergență.
Potrivit reprezentantului PL, Valeriu Munteanu, membrii Alianţei de guvernământ vor depune eforturi, pentru a îmbunătăţi proiectul de lege privind Reforma Procuraturii. În același timp, liberalii îşi doresc ca până la votarea acestui proiect în lectură finală, în R. Moldova să vină misiunea partenerilor externi în justiţie,  cu o expertiză. Munteanu a mai spus că s-a convenit asupra creşterii controlului parlamentar, pentru ca din timp să fie prevenite anumite excese.
În acest context, reprezentantul PLDM Valeriu Streleț a declarat că instituțiile de drept urmează a fi resetate, deoarece nu şi-au probat eficienţa, iar pe viitor urmează să fie evitate fraudele. Parlamentarul a spus că opinia misiunii de experţi din UE în reforma justiţiei va fi una determinantă.
La rândul său, reprezentantul PDM, Sergiu Sârbu, a precizat că s-a convenit asupra reformei instituţiilor de drept, care urmează să aibă loc în cooperare cu partenerii externi. El a subliniat că viitorul procuror general urmează să fie numit conform unui nou mecanism.

Menționăm, că astăzi liderii celor trei formațiuni urmează să continue negocierile privind constituirea Alianței. Aceste negocieri au început după alegerile locale din iunie, iar cei trei lideri au anunțat că noul Guvern urmează să fie învestit până la sfârșitul lunii iulie, iar în caz de necesitate urmează să fie organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului. Deși au anunțat că deja este pregătit textul Acordului de constituire a Alianței, cele 3 partide încă nu au anunţat nimic despre partajarea funcţiilor

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE