Șeful PA Veronica Dragalin taie din elanul fostului premier Vlad Filat . Ea spune că acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare în mod corect și legal, doar că politicianul nu a avut parte de un proces echitabil și public, însă nu neagă vinovăția fostului premier. Mai mult, Filat are încă un dosar pe rol pentru spălare de bani, dar și datorii la stat. Declarațiile au fost făcute într-un interviu de YouTube al jurnalistului Dorin Galben, notează realitatea.md

„Decizia CEDO, de acum câteva luni, că i-a fost încălcat dreptul de a avea un proces public, întrucât ședințele de judecată au avut loc în mod închis, nu înseamnă că condamnarea și vinovăția lui a fost negată de CEDO. Curtea Europeană a ajuns la concluzia că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, or alte drepturi, dar… Este o sentință cu sute de pagini care descriu foasrte clar probele care au stat la baza acestui dosar, concluzia instanței de judecată.. Care va fi soarta lui Filat? Va reveni în penitenciar? Pe acest dosar, nu, el deja a executat pedeapsa la închisoare. Există și confiscarea, 472 milioane de lei, circa 20 milioane de euro care trebuie să fie încasate de la Vlad Filat, până în prezent – 0 lei confiscați. Mai are un alt dosar care se află pe rol deja în judecată, pentru spălare de bani, dar și alte elemente care îl vizează”, a precizat Dragalin.

În luna iunie curent, fostul premier Vlad Filat, a anunțat că a solicitat rejudecarea cauzei în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare după ce a fost emisă hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului care a constatat încălcări de procedură în procesul de judecată.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție.

În ianuarie 2023, Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul intentat de ex-premierul Filat. Ultimul s-a plâns la CEDO că audierile nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărarii, echitatea generală a procesului său penal fiind astfel afectată. CEDO a decis ca statul trebuie să-i plătească fostului premier 7.500 de euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE