Secretarul General NARO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește. Stoltenberg și Zelenski au susținut o conferință Șeful NATO, a transmis că este încrezător că lucurile se vor schimba pe frontul ucrainean și a dat asigurări că fluxul de arme și muniții va crește. Secretarul general al Alianței urma să se adreseze parlamentului ucrainean (Rada), scrie Reuters.

Vizita sa, a treia de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, vine într-un moment dificil pe câmpul de luptă pentru Ucraina. După o contraofensivă ucraineană eșuată de anul trecut, forțele ruse au câștigat teren, în parte din cauza lipsei de livrări de arme și muniții din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

„Voi fi, de asemenea, foarte sincer cu președintele Zelenski și, de asemenea, cu Rada că aliații NATO nu au îndeplinit ceea ce am promis în ultimele luni”, a spus Stoltenberg. „Statele Unite au discutat șase luni pentru a conveni asupra unui pachet, iar aliații europeni nu au livrat muniția pe care am promis-o. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba”, a mai spus el.

Stoltenberg a subliniat că Congresul SUA a aprobat acum un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, semnat rapid de președintele Joe Biden, și săptămâna trecută prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat un angajament „record” față de Kiev. El a menționat, de asemenea, că Germania a fost de acord să ofere un nou sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei, iar Țările de Jos au sporit ajutorul pentru Kiev. Stoltenberg a spus că se așteaptă să vină și alte „noi angajamente”. „Acest lucru va face diferența, deoarece lipsa de sprijin a făcut diferența”, a spus el, făcând aluzie la eșecurile ucrainene pe câmpul de luptă. El a spus că rușii au plătit „un preț mare pentru câștigurile teritoriale marginale” și că Ucraina încă ar putea întoarce lucrurile în favoarea ei.

Referindu-se la relația NATO - Ucraina șeful Alianței a dat de înțeles că sprijinul militar va continua dar Ucraina nu va primi invitație de aderare la NATO în cadrul summitului din iulie al Blocului Nord Atlantic, Ucraina „va deveni imediat țară membră a NATO, când va fi timpul potrivit", a precizat secretarul general.

Este puțin probabil ca decizia de a invita Ucraina să adere la NATO să fie luată în timpul summit-ului jubiliar al Alianței, care va avea loc la Washington în luna iulie a acestui an, deoarece o astfel de decizie necesită o susținere unanimă din partea tuturor celor 32 de țări ale Alianței.

În același timp, potrivit lui Stoltenberg, NATO va face tot posibilul pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO și pentru a asigura interoperabilitatea deplină a acesteia cu forțele Alianței.

„Sunt cu adevărat convins că locul de drept al Ucrainei este în NATO. Lucrăm din greu pentru a ne asigura că Ucraina devine membră a acestei Alianțe. Pentru o astfel de decizie, avem nevoie ca toți aliații să fie de acord, avem nevoie de consens — nu doar de o majoritate, ci ca toți cei 32 de membri să fie de acord. Nu mă aștept să avem acest acord înainte de summitul din iulie. Dar sper că vom fi capabili să demonstrăm că apropiem Ucraina de statutul de membru și că aducem cât mai curând posibil ziua în care Ucraina va deveni membru cu drepturi depline”, a declarat secretarul general al NATO.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE