Președintele Maia Sandu participă la Conferința anuală privind bugetul UE care se desfășoară la Bruxelles. Șeful statului moldovean a avut un discurs în care a exprimat un mesaj că RM va avea nevoie de mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce țara nostră se pregătește pentru aderarea la UE. Maia Sandu a vorbit și despre faptul că  sprijinirea țărilor candidate precum Moldova, înseamnă prioritizarea investițiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar și societăți întregi - investiții în guvernanță, în măsuri anticorupție, în reforme judiciare și, foarte important, în infrastructura de securitate.

„Următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiție strategică în pace. Așa cum a făcut UE înainte, este timpul să investim decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii. Integrarea cu succes a noilor membri în 2004 nu a fost întâmplătoare, a fost rezultatul unei bugetări deliberate și strategice și al alocării resurselor de către UE. Extinderea UE este cheia securității. Prin integrarea mai multor țări, UE își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, ceea ce, la rândul său, întărește rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor și amenințărilor externe”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele Sandu a declarat că pentru Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor. „Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice. Pentru a ne transforma aspirațiile în realitate, vom avea nevoie de mai mult sprijin din partea UE din următorul buget pe măsură ce ne pregătim pentru aderare. Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem și ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare. Bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiții într-o Europă mai bună și pașnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare”, a spus Maia Sandu.

Șeful statului Maia Sandu efectuează în perioada 28-29 aprilie o vizită oficială la la Bruxelles, unde participă la Conferința anuală privind bugetul UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE