Astăzi cele două Guverne ale Republicii Moldova și României se reunesc în şedinţă comună, anunță Politik.md. Evenimentul are loc în România, în Constanța, sub conducerea premierilor Victor Ponta şi Valeriu Streleţ.
Potrivit informației oferite de Executivul de la București, reuniunea celor două Guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului român la Chișinău, în 27 august, când au fost stabilite prioritățile pentru agenda bilaterală în următoarele luni și a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane EUR.
Membrii celor două Guverne vor stabili noile proiecte ce vor fi finanțate în baza acestui acord. O atenție specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naționale electrice și de gaze naturale, precum și în domeniul transporturilor, prin proiectarea și realizarea unor noi poduri peste Prut. Va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoarele privatizări în sectoarele economice din R. Moldova.
Alte proiecte vizează domeniile: agriculturii, controlului sanitar-veterinar și protecției mediului, sprijin în dezvoltarea domeniului sănătății, prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe în Republica Moldova, investiții pentru centre de dializă din principalele spitale și pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat.
O componentă specială din programul de asistență financiară acordată de România va fi domeniul învățământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcție de grădinițe, în special în mediul rural, precum și extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în R. Moldova. De asemenea, vor fi stabilite prioritățile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiștilor din administrația publică. Miniștrii Economiei vor propune inițierea de acțiuni comune de promovare comercială externă și acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din R. Moldova.
Guvernul României urmărește cu preocupare situația financiară dificilă prin care trece în prezent R. Moldova și încurajează inițiativele Guvernului de la Chișinău pentru asanarea și stabilizarea sectorului bancar precum și pentru încheierea unui acord cu FMI.
Este de așteptat ca primii-miniștri Victor Ponta și Valeriu Streleț să discute despre evoluțiile în parcursul european al R. Moldova, dar și alte teme regionale de actualitate. Reprezentanții Guvernului României vor exprima susținerea puternică pentru continuarea parcursului către Uniunea Europeană al Republicii Moldova și îndemnul la consolidarea stabilității politice, economice și sociale, în baza normelor și exigențelor europene, privind funcționarea statului de drept și a mecanismelor democratice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE