Conducătorii instituţiilor de învăţământ care impun în mod ilegal părinţii să achite o anumită sumă în fondul Asociaţiilor Obşteşti, vor fi eliberaţi din funcţie. Solicitarea a venit din partea primarului general Dorin Chirtoacă în cadrul şedinţei operative de luni, 15 februarie. Cererea lui Chirtoacă a parvenit în contextul în care în tot mai multe instituţii de învăţământ, în special în grădiniţe, au fost înregistrate cazuri când părinţii au fost obligaţi să achite anumite sume pentru diferite activităţi ale grădiniţei. De cele mai multe ori, banii sunt colectaţi pentru înscrierea copiilor la grădiniţe.
„Directorul unei grădiniţe a cerut unei mame cu 3 copii câte 1200 de lei pentru fiecare copil înscris la grădiniţă. Acesta a recunoscut că a luat banii, motivând că nu-i ajung”, a informat Mihai Cîrlig, pretorul sectorului Rîşcani.
Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice a Primăriei a precizat că au fost înregistrate plângeri din partea părinţilor precum că administraţia grădiniţei utilizează banii colectaţi de la părinţi în scopul procurării mobilierului la un preţ mai puţin rezonabil.
Întrebată de primarul general, cum sunt sancţionate persoanele vinovate, Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Educaţie, a răspuns că acestea sunt doar avertizate cu mustrări aspre.
La rândul său, Chirtoacă, nemulţumit de răspuns, a cerut ca persoanele responsabile să fie eliberate din funcţie, aşa cum prevede legea, fără mustrări. „Eu ştiu că îmi va lua mult timp până voi combate toate aceste tradiţii neortodoxe existente în sistem”.
„În acest caz, propun să anulăm aceste Asociaţii Obşteşti sau fiecare instituţie de învăţământ să deschidă un cont unde părinţii să contribuie benevol cu cât pot”, a mai spus Tverdohleb.
În ultimele şase luni, potrivit datelor oferite de Primărie, au fost investigate peste 80 de astfel de cazuri şi aplicate 40 de avertizări prin mustrare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE