csj.mdPetru Macovei, președintele Asociației Presei Independente (API) este de părere că Ion Muruianu, preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie a R. Moldova trebuie să-și prezinte demisia, după ce a numit presa fiind ”câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”.
”Sunt convins că acest consiliu suprem al magistraturii trebuie să examineze situația cu toată seriozitatea, iar Parlamentul trebuie să ceară demiterea acestui funcționar. Într-un stat de drept asemenea atacuri asupra presei sunt absolut inadmisibile”, a menționat, pentru Politik, Petru Macovei, luni, 15 februarie.
Președintele API, subscrie apelului unui grup de jurnaliști pentru a fi demis din funcție Muruianu pentru declarațiile făcute, pentru că ”din demnitatea înaltă pe care o are nu înțelege și nu acceptă valorile unui stat democratic”, a mai spus Macovei.
Solicitat de Politik să comenteze această situație, ministrul Justiției, Alexandru Tănase a spus că regretă că până acum, Ion Muruianu nu a înțeles care este rolul presei într-o societate democratică, ”este un punct de vedere pe care nu îl împărtășim, nici eu ca membru al Guvernului, nici guvernarea în ansamblu. Noi considerăm că presa are un rol fundamental și libertatea de exprimare constituie o valoare supremă în contextul valorilor democratice care trebuie ocrotită și respectată de către toate autoritățile de stat inclusiv de către puterea judecătorească”, a menționat Tănase.
Menționăm că un grup de jurnaliști au solicitat președintelui interimar Mihai Ghimpu ca Ion Muruianu să fie demis din funcție. Despre care Tănase spune că, din punct de vedere legal, nu există nici un fel de restricție de a include pe ordinea de zi, la ședința Parlamentului, demiterea președintelui Curții Supreme de Justiție.
Petru Macovei, totuși a explicat într-un fel reacția lui Muruianu. ”Eu admit că în raport cu anumite instituții mass-media, domnul Muruianu ca și judecător, cu o reputație oarecum plafonată, legată de anumite dosare, inclusiv cu caracter politic pe care le-a instrumentat, în baza cărora R. Moldova a fost condamnată la CEDO. Astfel, cred că Muruianu are anumite nemulțumiri și frustrări legate de ceea ce a scris presa la anumite etape despre el, asta însă nu îi dă dreptul să catalogheze presa în general cu asemenea invective pe care și le-a permis să le spună. Cu siguranță Muroianu trebuie să plece sau să fie silit să facă acest lucru”, a mai spus Macovei.
Amintim că sâmbătă, 13 februarie, Ion Muruianu, în cadrul adunării generale a judecătorilor, şi-a permis un atac murdar și un limbaj neadecvat la adresa presei. În acest sen, un grup de jurnaliști: Valeriu Saharneanu, Constantin Tănase, Dumitru Ciubaşenco, Val Butnaru, Anatolie Golea, Aneta Grosu, Valentina Ursu, Constantin Marin, Alexandru Dorogan, Dumitru Ciorici, Nicolae Dabija, Veaceslav Ţâbuleac au solicitat demiterea din funcție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE