Încăpățânare: Mai multe instituții de învățământ din țară, unde numărul elevilor abia atinge cifra 22, nu au fost comasate, fiindcă s-au împotrivit părinții

Școli comasate. Doar pe hârtie. În cadrul reformei derulate de Ministerul Educației (ME) pentru eficientizarea sistemului de învățământ, 14 şcoli au fost închise, alte 42 fiind reorganizate în acest an. Una dintre cauzele principale pentru reorganizarea școlilor este scăderea drastică a numărului de elevi. Deși inițial era preconizat ca în anul de studii 2013-2014 să nu-și mai deschidă ușile circa 100 de școli, doar jumătate dintre acestea s-au conformat măsurilor ME.
Școli goale, dar funcționale
Consiliile raionale decid soarta școlilor care trebuie sau nu lichidate. Chiar dacă mai sunt instituții de învățământ cu câte 22 de elevi sau și mai puțini, aceștia nu s-au încumetat să le pună sub lacăt. Motivul este că autoritățile nu pot ține piept părinților, care se împotrivesc cu înverșunare reformei, deși întreținerea acestora sărăcește bugetele în anumite regiuni. În raionul Șoldănești, de exemplu, dintre cele șapte școli care erau pe lista cu instituțiile care urmau să fie reorganizate doar cea din satul Parcani a fost arondată la Liceul „Alexei Mateevici” din Șoldănești, restul rămânând pe vechi.
„Consilierii raionali au hotărât ca școlile din satele Glinjeni (72 de elevi), Cuizăuca (62 de elevi), Șipca (31 de elevi), Rogojeni (27 de elevi), Socol (23 de elevi), Mihuleni (22 de elevi) să funcționeze în continuare, deși ele trebuiau comasate cu cele din orașul Șoldănești sau din satele vecine. Nu știu de ce au decis astfel”, spune șeful Direcției Învățământ (DÎ) din raionul Șoldănești, Gheorghe Dandara.
Astfel, în școala primară din Șipca, cei 31 de elevi fac ore simultan. Elevii din clasa întâi fac lecții împreună cu cei dintr-a treia, iar cei din clasa a doua - cu cei dintr-a patra. Orele sunt ținute de trei profesori, dintre care unul este directoarea școlii, al doilea este o învățătoare pensionară, iar al treilea - o profesoară de limba rusă. Galina Galbur este învățătoare la clasele întâi și a treia și predă toate orele. Asta înseamnă că boboceii vin de dimineață până la ora 11.00 și fac orele de bază: limba și literatura română și matematica, apoi cei din clasa a treia le iau locul. Însă, anumite obiecte se predau concomitent: educația fizică, muzicală, plastică etc.
„Lucram gratis, numai să nu ne deplasăm în satele vecine”
„Lucrăm și degeaba, adică am dat acordul ca să nu ni se plătească vreo două ore, deoarece nu se ajung bani, dar ce să facem... Cum să transportăm micuții până la Șoldănești? Și apoi nu se fac mai calitativ orele într-o clasă cu 35 de elevi decât în una cu 18 elevi, chiar dacă aceștia din urmă sunt de vârste diferite. De câțiva ani lucrăm în așa regim. E greu de citit orele care se predau la toți odată, dar ne descurcăm. Mai întâi încep cu cei micuți, iar celorlalți le spun să se pregătească. Apoi, le dau însărcinări aparte și-i verific pe rând”, explică doamna Galbur.
Părinților nu le displace această situație. Corina Sandâc este mama unei fetițe din clasa întâi din școala respectivă și este bucuroasă că copilul ei nu se deplasează până la Șoldănești, deși calitatea studiilor o deranjează nițel. „Am vrut ca picii noștri să fie cât mai aproape de casă. Dacă îi ducem în localitate străină, stăm cu grijă să nu pățească ceva. Nu-mi convine că învață împreună cu cei dintr-a treia, dar măcar bine că obiectele principale sunt predate separat, în rest sperăm ca pe viitor să se schimbe ceva și fiecare clasă să aibă un învățător”, conchide femeia.
Școlile primare nu mai au mult de trăit
Însă dorința mamei nu va fi nici pe departe îndeplinită. Cel puțin, Consiliul raional Șoldănești dă asigurări că aceste școli nu mai au mult de trăit. „Consilierii nu au dorit ca satele să rămână fără școli și profesori. De exemplu, la Glinjeni chiar ne-a fost milă să închidem instituția, fiindcă au sală sportivă nouă, însă noi suntem conștienți că riscăm să rămânem fără bani, dacă aceste școli vor continua să funcționeze. Părinții și profesorii din satele respective nu înțeleg că atunci când vor trece la finanțare per elev, aceste școli vor dispărea de la sine și vor fi nevoiți să le arondeze la cele de circumscripție”, a opinat vicepreşedinta raionului Șoldănești, Svetlana Rotundu.
O asemenea situație avem în circa 300 de instituții de învățământ din întreaga țară. Potrivit oficialilor din Dondușeni, școlile din Elizavetovca, Briceni, Codrenii Noi și Pivniceni nu au putut fi închise, pentru că s-au implicat financiar comunitățile.
Părinții sponsorizează deficitul bugetar al școlilor
„Sunt școlile cu predare în limba rusă pe care nu le putem comasa cu cele cu predare în limba română, iar în anumite sate părinții au înaintat plângeri, asumându-și responsabilitatea să sponsorizeze învățământul din localitate, doar ca nu cumva copiii lor să se trezească cu o jumătate de oră mai devreme”, a explicat șefa DÎ din raionul Dondușeni, Nina Juraveț.
Există localități în care elevii nu merg la școală. Părinții din s. Parcani, raionul Călărași, țin copiii acasă, deși aceștia trebuiau să fie la ore pe 2 septembrie la gimnaziul din satul vecin, Răciula. Părinții se întreabă ce vor face micuții pe timp de iarnă, când va fi frig, iar ei vor trebui să meargă în satul vecin aflat la 2,5 kilometri distanță. DÎ Călărași explică că nu se ajung 325 000 de lei ca să funcționeze școala din Parcani și nu va fi posibilă redeschiderea acesteia.
Reforma, cu pași mici
În mai multe localităţi din ţară, în acest an nu au fost organizate clase liceale. Şi asta pentru că este mic numărul absolvenţilor de gimnaziu. În raionul Cahul s-a închis unul și urmează la anul încă nouă, în Ungheni - trei, în Ocnița - unul. Reprezentanții direcțiilor de învățământ din aceste raioane spun că economisesc bani, iar părinții sunt mulțumiți de faptul că odraslele lor vor învăța în liceele din raion.

Reforma inițiată de Ministerul Educației prevedea ca, până în anul 2013, să fie închise 1 044 de clase și 378 de școli, însă din anul 2010 până în prezent au fost închise aproape 100 de școli, iar 75 au fost reorganizate. Potrivit ME, această reformă va permite eficientizarea sistemului de învățământ, economisirea a 230 de milioane de lei, bani folosiți în beneficiul elevilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE