Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiy Reznikov va fi demis din funcție și înlocuit cu șeful Fondului Proprietății de Stat, Rustem Umerov. Anunțul a fost făcut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, care și-a argumentat decizia prin faptul că instituția apărării are nevoie de o „altă abordare”, transmite Ukrinfom.

„Săptămâna aceasta, Radei Supreme i se va cere să adopte o decizie de personal. Vreau să o subliniez acum. Am decis să-l înlocuiesc pe ministrul apărării al Ucrainei. Oleksiy Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă. Consider că ministerul are nevoie de noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu. Rada Supremă a Ucrainei cunoaște bine această persoană, iar domnul Umyerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aștept ca parlamentul să susțină această candidatură”.

Fost deputat în vârstă de 41 de ani și tătar din Crimeea, Umerov a condus Fondul Proprietății de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a jucat un rol în negocierile delicate din timpul războiului, de exemplu, acordul cu cereale la Marea Neagră .

El a fost lăudat în Ucraina pentru palmaresul său la Fondul Proprietății de Stat, care supraveghează privatizarea activelor statului și a fost implicat în scandaluri de corupție înainte să preia conducerea.

În ianuarie 2023, în jurul Ministerului Apărării al Ucrainei a izbucnit un scandal de corupție în domeniul achizițiilor publice. Ulterior, au apărut informații despre posibila demisie a lui Oleksiy Reznikov din funcția de ministru al apărării. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat.

În august, mass-media a început din nou să răspândească informații despre demiterea actualului ministru al Apărării și potențiala numire a acestuia ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE