Letona Jelena Ostapenko a reușit marea surpriză a turneului feminin de la US Open, învingând-o pe Iga Swiatek, numărul unu WTA și câștigătoarea de anul trecut de la Flushing Meadows.

Jelena Ostapenko a pus capăt unei serii de 75 săptămâni la rând cu Swiatek numărul unu WTA (a treia cea mai lungă perioadă petrecută de o sportivă pe poziția 1 WTA, după ce a urcat în premieră pe cea mai înaltă treaptă a podiumului). Fosta câștigătoare de la Roland Garros s-a impus cu 3-6, 6-3, 6-1 la capătul unei dispute în care a reușit 31 de lovituri direct câștigătoare și doar 20 de neforțate.

Letona a întrerupt o serie de 33 de victorii la rând ale polonezei în Grand Slamuri, atunci când s-a impus în primul set, astfel că la final a fost extrem de fericită. Ostapenko a explicat că secretul victoriei a stat în faptul că a reușit în permanență să fie agresivă, scoțându-și adversara din zona de confort.

"Mereu mă aștept la o bătălie foarte dură când o întâlnesc pe Iga. A câștigat multe Grand Slamuri și joacă mereu foarte consistent. Am ieșit pe teren și am încercat să joc cât de agresiv pot, pentru că știu că nu îi place să evolueze în fața unor astfel de jucătoare.

În setul trei, am făcut un pas în față și am luat mai repede inițiativa în punct. De asemenea, am servit mai bine, acolo a fost cheia victoriei", a spus Ostapenko la final.

Jelena a reușit imposibilul în această noapte: a fost primul meci pierdut de Swiatek în 2023, după ce a cucerit primul set. Iga avea 50-0 raportul victorii/înfrângeri, când se impunea în prima manșă a meciurilor.

Cu 2000 de puncte de apărat, Iga va părăsi locul 1 WTA după turneul de la New York, noul lider mondial urmând a fi Aryna Sabalenka, independent de rezultatele ulterioare de la New York.

Ostapenko, aflată pentru prima oară în sferturile de finală la Flushing Meadows, va juca pentru un loc în careul de ași în fața favoritei publicului, Cori Gauff.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE