Comisia Europeană a dat permisiunea ca vaccinul său Imvanex să fie comercializat ca protecție împotriva variolei maimuțelor, așa cum a recomandat săptămâna trecută Agenția Europeană pentru Medicamente. Anunțul a fost făcut de compania daneză de biotehnologie, citată de Reuters.

Aprobarea vine la doar o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a emis cel mai ridicat nivel de alertă prin care a declarat epidemia de variolă a maimuțelor, care se răspândește rapid, ca fiind o urgență de sănătate globală.

„Disponibilitatea unui vaccin aprobat poate îmbunătăți în mod semnificativ gradul de pregătire a națiunilor în lupta împotriva bolilor emergente, dar numai prin investiții și o planificare structurată a pregătirii biologice", a declarat Paul Chaplin, directorul executiv al Bavarian, potrivit hotnews.ro.

Vaccinul Bavarian, singurul care a obținut aprobarea pentru prevenirea bolii variola maimuței în Statele Unite și Canada, era aprobat până acum în UE doar pentru tratarea variolei. Dar compania a furnizat vaccinul mai multor țări din UE în timpul actualei epidemii de variolă de maimuță pentru ceea ce se numește utilizare „off-label” (și pentru alte afecțiuni decât cele din prospect).

Aprobarea este valabilă în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia, a precizat Bavarian Nordic într-un comunicat.

Dezvoltarea Imvanex a fost posibilă prin investiții semnificative din partea guvernului american în ultimele două decenii, a adăugat compania. Prețul acțiunilor Bavarian a crescut cu 122% în ultimele trei luni, datorită cererii puternice pentru vaccinul împotriva variolei maimuțelor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE