Rusia va acorda R. Moldova un împrumut de 500 mln dolari, care este grav afectată de criza economică şi politică, a delarat luni, 22 iunie, prim-ministrul rus Vladimir Putin. În schimbul acestui credit, Rusia va cere în mod cert anumite servicii, iar interesele Moscovei sunt cunoscute - staţionarea nelimitată a trupelor ruse în Transnistria, federalizarea R. Moldova şi oficializarea limbii ruse, explică expertul Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.
"În iarna acestui an, Voronin a negociat în aşa fel, încât Banca Mondială a refuzat să-i dea un credit pentru reparaţia drumurilor şi pentru infrastructură. Asta din cauza faptului că tenderul (licitaţia - n.r.) a fost trucat, iar preşedintele Voronin se pare că a avut un interes personal şi direct aici, cel puţin aşa spun oamenii informaţi din domeniu. În plus, R. Moldova a eşuat recent în negocierea cu Fondul Monetar Internațional a unor credite, dar şi în obţinerea creditării inclusiv din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", constată Eugen Revenco.
Expertul explică despre slaba pregătire în negocieri a președintelui în exercițiu și de faptul că a mers să negocieze cu un partener extrem de abil şi de experimentat şi care ştie să exploateze orice slăbiciune. "Este cert că Voronin nu mers bine pregătit la Moscova şi că nu are în acest moment alte soluţii pentru a negocia în altă parte credite sau asistenţă de oricare altă natură. Alţi parteneri nu sunt dispuşi, în actualele condiţii şi circumstanţe, să-l susţină direct financiar acordandu-i credite, spune Revenco.
Expertul a amintit şi faptul că Voronin a spus clar, în ultimul său interviu, că nu-l interesează aderarea la Uniunea Europeană (UE), iar în discuţiile cu înalţi reprezentanţii europeni, Voronin a explicat că din partea UE aşteaptă doar intervenţii în problema relaţiilor cu Romania.
În ceea ce priveşte aşteptările Rusiei, Eugen Revenco spune că având în vedere angajamentele asumate de Voronin la 18 martie 2009 prin semnarea declaraţiei comune cu Smirnov şi Medvedev, se poate presupune că ceea ce aşteaptă Rusia ca gest de răspuns din partea Chişinăului ar putea fi menţinerea prezenţei militare ruse în Transnistria pe o perioadă nelimitată.
Referitor la oficializarea limbii ruse drept cea de a doua limbă de stat, dar şi federalizarea R. Moldova ca soluţie impusă de Moscova pentru conflictul transnistrean, cu infiinţarea unui parlament bicameral, şi având drept consecinţă încetinirea proceselor de integrare europeană.
"Timpul va arăta dacă această susţinere financiară pentru Voronin, cu caracter cel puţin electoral, se va materializa până la urmă sau Guvernul va rămane doar cu tonele de motorină obţinute de Voronin în una din precedentele sale vizite la Moscova", a conchis Eugen Revenco.
Jurnalistul publicaţiei moscovite ”Kommersant”, Vladimir Soloviov spune că liderii care se ceartă cu Occidentul devin automat prietenii cei mai buni ai Moscovei şi în acest sens Kremlinul nu putea să nu ia act din declaraţiile antieuropene făcute de Voronin în ajunul vizitei la Moscova.
Potrivit lui, vizita lui Voronin la Moscova cu o lună înaintea alegerilor anticipate este o dovadă că Rusia mizează pe liderul PCRM. Soloviov, care este originar din Transnistria şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile din R. Moldova, a declarat că Voronin oricum s-a ales cu un bonus politic după ce i s-a oferit posibilitatea să participe la Moscova la o ceremonie importantă alături de inalţi demnitari de stat din Federaţia Rusă. Citând surse din administraţia prezidenţială şi din Guvernul rus, Soloviov conchide că Voronin este mai convenabil graţie aspiraţiilor sale - limpezi şi destul de "previzibile" - spre deosebire de adversarii săi politici atraşi în exclusivitate de polul occidental.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE