Importurile de carne în Rusia de la producătorii care utilizează ractopamină trebuie să fie testate şi certificate, a anunţat vineri Serviciul federal pentru inspecţie veterinară şi fitosanitară (Rosselkhoznadzor), transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.
Decizia, care vine la o zi după ce Senatul american a aprobat o serie de sancţiuni pentru persoanele responsabile pentru încălcările grave ale drepturilor omului în Rusia, ar putea să-i afecteze pe exportatorii nord-americani de carne de porc şi de vită. Rusia este a şasea mare piaţă de export pentru carnea de vită şi de porc provenită din SUA, care exportă anual spre Rusia carne de vită şi de porc în valoare de peste 500 milioane de dolari.
Asociaţia exportatorilor americani de carne a informat că Departamentul american al Agriculturii nu are în prezent un program pentru testarea şi certificarea ractopaminei.
Rosselkhoznadzor a precizat că începând cu ziua de vineri va introduce o perioadă nespecificată de tranziţie, în timpul căreia, în absenţa certificatelor necesare, va testa fiecare transport.
'În această perioadă serviciul veterinar a creat un sistem de laboratoare pentru testarea şi certificarea produselor', se arată într-un comunicat publicat vineri seară pe pagina de Internet a Rosselkhoznadzor.
Analiştii susţin că decizia autorităţilor ruse are legătură cu adoptarea de către Senatul SUA a 'Listei Magnitski', care prevede sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi implicaţi în decesul în detenţie în 2009 a juristului Serghei Magnitski.
În schimb, şeful autorităţii ruse pentru protecţia consumatorilor, Ghennadi Onişcenko, a subliniat că cerinţa de testare şi certificare a importurilor de carne nu are un caracter de represalii. 'În Rusia, ractopamina nu este inclusă pe lista produselor aprobate pentru utilizare', a spus Onişcenko.
Ractopamina este un aditiv utilizat în hrana animalelor pentru a face carnea mai fragedă, însă o serie de ţări precum China au interzis utilizarea sa chiar dacă studiile au arătat că este sigură.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE