Europa va menține fluxul de ajutor militar pentru Ucraina și presiunea economică asupra Rusiei, astfel încât să pună Kievul în cea mai puternică postură posibilă pentru a negocia dintr-o poziție de forță, a declarat premierul britanic Keir Starmer, duminică, după summitul pe care l-a avut la Londra cu liderii europeni, secretarul general al NATO și președintele ucrainean. La discuțiile de la Lancaster House a luat parte și Președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Starmer, gazda evenimentului, a atras atenția că Europa va trebui să facă partea grea, dar va avea nevoie de o susținere fermă din partea SUA pentru a asigura pacea pe continent.Garanțiile de securitate pentru Ucraina nu pot fi sigure fără SUA, au stabilit liderii europeni la reuniunea de astăzi de la Londra. Ei au decis să crească bugetul pentru apărare în statele europene și să ofere sprijin militar și financiar Ucrainei până la "stabilirea unei păci sigure", a anunțat președintele României, Ilie Bolojan

Totodată, Franța și Marea Britanie propun un armistițiu de o lună în Ucraina ”în aer, pe mare și infrastructurile energetice”, a anunțat duminică președintele francez Emmanuel Macron în declarații pentru jurnalul Le Figaro, notează Agerpres.

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat că Parisul și Londra lucrează la un plan pentru a pune capăt luptelor. Avantajul unui astfel de armistițiu este că știm să-l măsurăm, în timp ce frontul este imens, echivalentul liniei Paris-Budapesta, a spus președintele francez.

Prin urmare, încetarea ostilităților nu ar viza inițial luptele terestre. Pentru că, în caz de încetare a focului, ar fi foarte greu de verificat dacă frontul este respectat, a explicat Emmanuel Macron. Posibilitatea desfășurării de trupe europene, la care Franța și Marea Britanie sunt dispuse să participe, ar veni doar într-o etapă ulterioară, a continuat el.

”Nu vor exista trupe europene pe teritoriul ucrainean în următoarele săptămâni”, a declarat Emmanuel Macron pentru Le Figaro.

”Întrebarea este cum folosim acest timp pentru a încerca să obținem un armistițiu accesibil, cu negocieri care vor dura mai multe săptămâni și apoi, odată pacea semnată, o desfășurare de trupe”, a adăugat el.

”Vrem pacea. Nu o vrem cu orice preț, fără garanții'”, a subliniat șeful statului francez.

Parisul și Londra caută să obțină o plasă de siguranță americană pentru trupele care ar fi eventual trimise în Ucraina după un acord de pace, ca garanții de securitate pentru Kiev. Cele două țări europene doresc ca Statele Unite să poată asigura o formă de protecție acestor trupe dacă ar fi vizate de ruși.

Potrivit unor responsabili francezi, Parisul și Londra caută, de asemenea, să reînnoiască firele unui dialog între președinții american Donald Trump și ucrainean Vladimir Zelenski care au discutat violent vineri în Biroul Oval al Casei Albe.

”În zilele următoare, ar trebui să reușim să punem lucrurile în mișcare din nou”, a afirmat Emmanuel Macron, la întoarcerea de la summitul de la Londra.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE