Republica Moldova trăieşte încă într-o lume bipolară, fiind propulsată de trecutul istoric între Est şi Vest. Cea mai mare piedică în calea integrării europene a Republicii Moldova rămâne a fi conflictul transnistrean, a declarat profesorul francez Philippe Claret, directorul Centrului de Studii şi de Cercetare a Balcanilor, luni, 12 iulie într-o dezbatere organizată de IDIS „Viitorul”.
„Franţa a pierdut de mai multe ori trenul. Când spun asta, mă refer la conflictele din Balcani. Să nu uităm că politica externă a Franţei e de fapt politica UE, astfel vorbim mai mult de politica europeană a Franţei. Această întârziere, şi în general reacţiile care se lasă mult aşteptate se explică prin lipsa de consens la nivel de comunitate, dar şi prin specificul instituţional al Uniunii”, este de părere Philippe Claret.
Profesorul consideră că politica de extindere a UE este una ambiguă, dominată de stereotipuri şi mai puţine cunoştinţe temeinice despre statele cu aspiraţii europene: „Persistă incertitudine în alegerile strategice ale Uniunii, care nu are o viziune coerentă de integrare a statelor. Această dilemă explică de ce acum UE are o politică închisă şi deseori reactivă”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE