Reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Mizsei, spune că oficialii europeni aşteaptă formarea noii conduceri a R. Moldova pentru a putea începe negocierile asupra unui nou acord moldo-european de consolidare a relaţiilor, scrie Mediafax, în pagina de internet de vineri, 7 august.
În cadrul întâlnirilor avute cu liderii partidelor liberale care fac parte din noul Parlament moldovean el a transmis patru recomandări europene pentru viitoarea coaliţie de guvernare.
"Am spus că statele membre ale Uniunii Europene (UE), UE ca organizaţie şi înaltul nostru reprezentant aşteaptă în primul rând din partea R. Moldova să formeze neântârziat instituţiile puterii - să fie ales preşedintele, Guvernul şi, desigur, să se constituie Parlamentul", a afirmat oficialul european.
În al doilea rând, a apreciat Mizsei, este foarte important ca Guvernul ce va fi creat în urma negocierilor dintre partidele parlamentare "să aibă trăsături profesionale puternice, pronunţate atât în plan economic, cât şi în ceea ce ţine de nevoia continuării reformelor democratice, care a ieşit în evidenţă din evenimentele ultimelor luni".
O altă aşteptare din partea UE este legată de crearea unei comisii care să cerceteze evenimentele din 7 aprilie şi cele ce au urmat, din punctul de vedere al încălcării drepturilor omului, dar şi al încrederii cetăţenilor în alegeri.
Nu în ultimul rând, Kalman Mizsei a evocat nevoia reglementării problemei transnistrene, "care are, de asemenea, nevoie de un efort energic din partea noului Guvern".
Reprezentantul UE a adăugat că "ar fi fost foarte important ca aceste patru aspecte să fie avute în vedere la formarea Guvernului. În crearea unei coaliţii, există întotdeauna o provocare: chestiunile politice le-ar putea pune în umbră pe cele de ordin profesional, ceea ce nu este de dorit, pentru că, desigur, partidele politice au interesele lor, însă, atunci când se formează Guvernul, trebuie avut în vedere în primul rând interesul ţării".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE