Marian Lupu, candidat la preşedinţia R. Moldova, a declarat, într-un interviu publicat de ITAR-Tass, că Partidul Democrat şi partidul Rusia Unită, condusă de Vladimir Putin, vor semna un acord de cooperare.
Partidele au început să lucreze la proiectul de acord în urmă cu două-trei săptămâni. "Acum, prin participarea mea la congres, ca invitat, am discutat măsurile ce vizează un plus de substanţă pentru acest document. L-am iniţiat şi vom continua activitatea pe acest document", a explicat Lupu.
Implementarea acordului le va permite partidelor "să-şi ofere ajutor reciproc prin formarea unei noi platforme pentru interacţiune", a declarat el. "Vom efectua schimburi de experienţă şi informare şi vom continua discuţiile privitoare la construirea partidului. Aceste planuri ne vor aduce noi perspective pentru cooperarea între partide şi în relaţiile Rusia - R. Moldova", a subliniat Lupu.
Rusia are un rol-cheie în rezolvarea conflictului din Transnistria, iar Moscova trebuie să rămână un partener strategic al Chişinăului, a mai declarat Marian Lupu.
Lupu a apreciat că R. Moldova trebuie să îşi menţină statutul de neutralitate prevăzut în Constituţie. Statutul de neutralitate "va fi o misiune prioritară pentru politica externă a R. Moldova", a adăugat el, afirmând că neutralitatea ţării ar putea fi consfinţită şi "într-un pachet de acorduri privind reglementarea conflictului transnistrean".
Vorbind despre conflict, Lupu a afirmat că aceasta poate fi rezolvată numai pe cale paşnică. "Calea paşnică, aceste discuţii constituie singurul mod în care poate fi rezolvată problema", a spus Lupu. "Suntem pregătiţi pentru dialog. Suntem dispuşi să acţionăm şi să ajungem la un model de unificare pentru a se asigura unitatea ţării. Rusia joacă un rol-cheie în proces", a explicat el.
Discutând despre priorităţile de politică externă ale Republicii Moldova, el a spus: "Protejarea drepturilor tuturor grupurilor etnice din R. Moldova este indispensabilă. Trebuie să asigurăm armonie interetnică şi să oferim posibilitatea de a se vorbi limba naţională prin respectarea culturii naţionale", a explicat Lupu.
Amintim că Marian Lupu a efectuat o vizită de lucru, vineri, 20 noiembrie, la Sankt-Petersburg, la invitaţia conducerii partidului Rusia Unită, pentru a participa la lucrările Congresului al XI-a.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE