Ministerul Educației anunță că a decis comasarea mai multor instituții superioare de învățământ. Ministrul Anatolie Topală spune că în condițiile unui număr de studenți în continuă scădere este necesară concentrarea resurselor, nu dispersarea lor.
Potrivit deciziei Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară.
Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice se reorganizează prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Ministrul educației spune că reorganizările sunt necesare pentru a concentra resursele și pentru a crește calitatea studiilor superioare.
”Avem profesori și cercetători deosebiți și vrem să concentrăm aceste resurse în universități mari, ca să oferim o șansă tinerilor să învețe acasă. Vor fi create și modernizate spațiile de studii, căminele, sălile de sport, terenurile sportive. Studenții care sunt înmatriculați la un program de studii, vor continua exact același program, iar dacă studiile lor sunt contra taxă, aceste taxe vor fi păstrate”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Decizia pare că nu mulțumește mediul academic. Redactorul șef al Buletinului Academiei de Științe, secretar General al Academiei de Științe Medicale, academicianul Ion Mereuță susține că rectori și directori de institute au fost chemați la Ministerul Educației și Cercetării pentru a li se da vestea, pe care doctorul o consideră una eronată.
”Astăzi, chemați urgent la MEC, rectori și directori, ca să auzim Verdictul Științei Naționale! Ex- ta Sa, domnul ministru Anatol Topală, a vociferat decizia Guvernării despre fortificarea Universităților. La prima vedere e bine, dar cu lichidarea prin absorbție a tuturor Institutelor de Cercetare la Universități! Sunt adeptul implementării principiului Educație prin Cercetare și Cercetare prin Educație! Vă propun Fondarea INSTITUTULUI NAȚIONAL AL VIEȚII ȘI SECURITĂȚII! Uniți Institutele de Cercetare la tangența scopului enunțat. Să avem cel puțin un Institut de Cercetare, dacă doriți unificare!!! Dar, cum rămâne cu inițiativele legislative de amendare a Codului Științei și Inovării, cele 6 avize pozitive de reîntoarcere a unor institute la ASM, a Comisiilor Parlamentare!”, a menționat academicianul Ion Mereuță.
Academicianul se îngrijorează de viitorul științei naționale și spune că riscăm să rămânem fără ea în urma unor astfel de decizii.
”Cum, AȘM să rămână fără institute?! Care atunci e sensul Academiei?! În care țară ați văzut Academie Națională fără Institute!? Dacă proiectul de reformă e al Moldovei, e una, dar dacă e foaie de parcurs de la Instituțiile de consultanță - e alta ! Mă doare lezarea Suveranității! O să rămânem fără Știință, fără Intelectualitate, fără inteligență națională! Se poate ca a treia erupție intelectuală în Moldova să nu mai fie! Să nu dea Domnul! Astăzi, nu a fost posibil să ne expunem. Vă chemăm la discuție, să argumentăm științific viitoarea Hotărâre de Guvern. Personal, nu ași dori să avem Ziua Neagră a Științei”, a reacționat public academicianul Ion Mereuță, care este și ”Om Emerit al Republicii Moldova, redactor șef al Buletinului AȘM: Științele Medicale, Secretar General al Academiei de Științe Medicale din RM, laureat al Premiului Național în domeniul Sănătății și Medicinii, Deputat în Parlamentul Independenței, Semnatar al Declarației de Suveranitate și Independență ș.a.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în acest an sunt alocate 700 de milioane de lei pentru modernizarea universităților.