Membrii Academiei de Știință a Moldovei s-au convocat în ședință extraordinară pentru a discuta inițiativa Ministerului Educației și Cercetării referitor la reforma domeniului învățământului superior și al cercetării. Aceștia solicită reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența Academiei.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, însă rămâne pe poziții și spune că proiectul se află la etapa consultărilor,

”Este un studiu din 2015, care prevedea o astfel de intervenție. Situația cercetătorilor în acest moment este una dificilă, ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu au stabilitate în angajare. Intervenția aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea lor și condițiile de cercetare. Universitățile vor fi bine poziționate și asta va ajuta la atragerea de fondurilor pentru procesul de cercetare. Această reformă presupune deschiderea unor noi specialități”, menționează Topală.  

Topală a încercat să explice și din contul la ce vor crește salariile angajaților din acest domeniu: ”Vori fi date mai mulți bani universităților, asta va permite majorarea salariilor”.

Ministrul admite că statul ar putea vinde unele clădiri ale universităților, care nu vor fi utilizate, dacă ele nu vor fi necesare și nu vor fi utilizate, iar banii să fie utilizați în domeniul educației.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE