Începând cu data de 24 februarie curent, Republica Moldova va prelua preşedinţia în organizaţia GUAM. Potrivit serviciului de secretariat al organizaţiei, această dată a fost stabilită pentru luna ianuarie, însă din motiv că nu era ales ministrul de externe al R. Moldova, şedinţa miniştrilor celor 4 ţări a fost amînată.

Astfel, în cadrul celei de-a 14-a şedinţe a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor GUAM vor fi discutate perspectivele de dezvoltare în cadrul organizaţiei. Şedinţa va avea loc mâine, în Kiev şi va întruni miniştrii Georgiei, Ucrainei, Azerbaidjanului şi Moldovei.
Potrivit unor experţi economici, unul din motivele renaşterii GUAM ar fi dorinţa fostelor ţări sovietice de a opune rezistenţă Moscovei, prin diminuarea dependenţei de resursele energetice din Rusia.

De menţionat, că ultima şedinţă a Consliului a avut loc în decembrie 2010 în cadrul Summit-ului OSCE la Astana. Atunci miniştrii au examinat procesul de desfăşurare a Planului de acţiuni, care era orientat spre aprofundarea cooperării în domeniul economic. Acest plan era prevăzut pe un termen de 1 an al preşedinţiei Ucrainei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE