Moldova este o ţară parţial liberă şi pe o scară de la 1 la 7 este notată cu 3, potrivit unui raport al Freedom House publicat marţi, 12 ianuarie. În spaţiul post-sovietic, se arată în raport, mai sunt şase state considerate parţial libere, printre care Georgia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Albania şi Kosovo.
Un rol important în acordarea calificativului de “ţară parţial liberă”, după ce mulţi ani la rând Republica Moldova a fost considerată o “ţară neliberă”, pare să-l fi jucat alegerile de anul trecut, considerate de observatori, interni si internationali, drept libere si corecte. Un alt punct în favoarea Moldovei a fost schimbarea puterii şi instaurarea unui regim democratic după 8 ani de regim comunist.
La celălalt pol, Ucraina, Bulgaria şi România sunt considerate “ţări libere”. Ce-i drept, ultimele două sunt codaşe în Uniunea Europeană.
Potrivit Freedom House, în Europa de Est sunt considerate ţări puţin libere Rusia, Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Kârgâstan şi Azerbaidjan.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE