Senatul României se va reuni, în dimineaţa zilei de 14 ianuarie, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră între cele două ţări, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, miercuri dimineaţă, convocarea unei şedinţe care se va desfăşura joi, între orele 9.00 - 9.30, în timpul căreia să se dezbată şi să se voteze proiectul de Lege de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră între cele două ţări, transmite Mediafax.
Potrivit Acordului, cetăţenii care locuiesc în mod legal de cel puţin un an în zona frontierei comune vor putea să intre şi să rămână în zona de frontieră a statului vecin pentru o perioada neîntreruptă de cel mult trei luni.
Potrivit expunerii de motive, accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui paşaport valabil şi a permisului de mic trafic de frontieră, ce va avea valabilitatea cuprinsă între doi şi cinci ani.
Tratatul a fost semnat pe 13 noiembrie 2009, cu ocazia vizitei premierului moldovean, Vlad Filat, la Bucureşti. Guvernul Republicii Moldova l-a aprobat la 18 noiembrie.
În baza acestuia, cetăţenii celor două state din localităţile situate până la 30 km de frontieră pot intra în ţara vecină într-un mod facilitat. De fapt, de prevederile acestuia vor beneficia doar cetăţenii moldoveni, deoarece românii pot intra fără vize în Republica Moldova.
Astfel, cetăţenii moldoveni care cad sub incidenţa actului vor putea intra în România în baza unui permis special eliberat gratuit de Consulatul României, cu un termen de valabilitate de la doi la cinci ani. În acest mod, peste 1,2 milioane cetăţeni moldoveni se vor bucura de un regim simplificat de trecere a frontierei cu România. Persoanele care au permise vor putea pătrunde în România pe o distanţă de până 50 de km.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE