Premierul Vlad Filat şi ministrul de externe, Iurie Leancă, vor merge luni, 21 decembrie, la Bruxelles. Pentru prima dată în relaţia dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană va fi adoptată o declaraţie comună RM-UE.
Într-un interviu acordat postului de ardio “Europa Liberă”, Iurie Leancă a declarat că în cadrul întrunirii se vor trasa anumite obiective, iar documentul denotă faptul că la Bruxelles există o atitudine mult mai favorabilă R. Moldova.
“Bineânţeles, pe de o parte sunt şi responsabilităţi, dar pe de alta, vor fi şi libertăţi. Vom reuşi să avansăm pe aceste libertăţi fundamentade de care beneficiază deja cetăţenii europeni, cum ar fi libera circulaţie. Într-o anumită perspectivă, nu zic de o zi, un an sau un an şi jumătate. Libera circulatie a mărfurilor, libera circulaţie a capitalului”.
Ministrul a mai spus că vor fi purtate discuţii şi pe marginea subiectului transnitrean. “Vom discuta cu demnitarii europeni cum am putea realiza această implicare şi mai profundă şi mai puternică a Uniunii Europene. Or, UE dispune de multiple pârghii politice, comerciale şi financiare. Aplicarea lor ar putea să ne ajute să dezamorsăm anumită stare de lucruri şi eventual să conturăm o mişcare înainte, una poate mai puţin spectaculoasă pentru început”.
Dacă documentul va fi adoptat, în 2010 R. Moldova urmează să aibă prima misiune de evaluare privind obţinerea regimului liberalizat de vize.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE