-         Proiectul WINET, are deja partea lui de viață, iar asta înseamnă că ”în sertarul” lui sunt deja  acțiuni, realizări,  întruniri, opinii,  cifre și anumite  bilanțuri. Despre toate astea, dorim să vorbim. Proiectul transfontalier WINET a fost lansat în anul 2019 și vizează câteva  zeci de companii vinicole din regiunea bazinului Mării Negre – Moldova, Romania și Bulgaria. Unul dintre cele mai importante elemente ale acestui proiect a fost crearea acelei platforme digitale, care oferă mai multe facilități vinificatorilor. Spuneți-ne despre asta.

-         -Proiectul  transfrontalier  WINET este implementat în trei țări din regiunea bazinului Mării Negere și este parte a proiectelor de cooperare transfrintaliere a Uniunii Europene,  implementate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate. Așa cum am spus, proiectul respectiv include trei țări, însă nu  toate trei integral. Proiectul acoperă, să spun așa, întrega hartă a țăriii noastre, dar, din Romania și Bulgaria, numai zonele alineate bazinului Mării Negre. Platforma are drept scop unificarea a peste 175 de membri. Aceasta este cifra spre care ne îndreptăm, însă, la ora actuală  suntem peste o sută de membri. Calitatea de membru o au atît companiile vinicole, cît și reprezentanții tangențiali ai sectorului vinicol, așa cum ar fi autoritățile publice locale, regionale si naționale, instituțiile de învățământ, organizațiile de suport a sectorului vinicol, etc.

 

-         Cîte companii vinicole din Republica Moldova sînt încadrate în acesrt proiect?

-         Actualmente, Agenția de Investiții a semnat peste 45 de acorduri de colaborare cu companiile vinicole din țara noastră. Colaborare care lasă să se vadă înainte de toarte un ritm deosebit și un nivel impresionant de dezvoltare a sectoruli respectiv în țara noastră.

 

-         Ce are de cîștigat  Moldova  la acest capitol în comparație cu alte țări?

-          Ne considerăm avantajați prin  calitatea de partener lider al proiectului și avem șansa să demonstrăm acea înaltă responsabilitate de  implementare a unui proiect din fonduri europene.

Valoarea proiectui depășește șase sute de mii de euro și trăim cu încrederea că sustenabilitatea proiectului  o să fie complementată, iar la cele 3 țări membre astăzi, să adere și alte țări din regiunea bazinului Mării Negre.

 

-         Prin ce ne deosebim noi de alte vinuri din zona acoperită de proiectul WINET?

Înainte de toate, prin faptul că avem o istorie, avem tradiție și cultură care reflectă cu fidelitate spiritul țării noastre.

 

-         Bine, dar atunci cînd ne vin musafiri, ce îi  impresionează?

-         Tradițiile, înainte de toate. Dar nu în ultimul rînd nivelul de dezvoltare a sectorului vinicol. Mai averm și calitatea de ”manual” pe care, aceiași oaspeți, îl citesc cu  toată atenția și care le ajută să ducă cu ei acolo, acasă,  ceea ce învață aici.

 

-         Pandemia nu a ales doar școlile, teatrele, stadioanele. Cum a afectat acest sector, cum a activat în acești ultimi doi ani?

-         Pandemia a afectat destul de grav sectorul vinicol din Republica Moldova, dar concomitent au fost probleme dureroase generate de seceta din anul trecut. Atunci cînd pandemia a afectat comerțul extern și legăturile cu lanțurile valorice globale, secerta a ”ales” recolta anului 2020, an în care s-a înregistrat cel mai jos randament din ultimii zece ani. Statisticile mai arată că, în aceeași perioadă de timp, comerțul cu produse vinicole a înregisterat o reducere de 12 la sută ca volum, pe când comerțul vinurilor îmbuteliate a avut o creștere de 9 la sută.

 

-          Ce activități urmează să găsim în agenda proiectului pentru timpul care vine?

-         Planificăm derularea unor evenimente foarte interesante pentru sectorul vinicol și este vorba de patru evenimente în format online prin intermediul platformei WINET, difuzate la adresa www.winet.wine acestea urmând să se axeze pe subiecte de interes pentru sectorul vinicol, iar în zilele de 16-17 septembrie va fi organizată conferința transfrontalieră WINET care va avea invitați profesioniști din domeniu din țări precum SUA, Marea Britanie, Italia, Germania și alte țări. Conferința se va desfășura la Chișinău, asigurându-se acces liber turor celor pentru care vinificația prezintă mai mult sau mai puțin interes. Sperăm să avem un schimb de experiențe și de practici utile pentru toată lumea.

 

-         Pentru că vorbim  despre vinuri și despre oameni:  care este relația de azi între moldoveni și vinurile moldovenești? S-a schimbat ceva în ultimi ani și e posiblă cumva o schimbare?

-         Despre calitatea vinului - în anul trecut Republica Moldova a obținut un numări record de medalii la concursurile intrenaționale. Peste 950 de medalii au fost aduse acasă de către vinificatorii noștri. Este un argument care ne obligă să ținem cont de el.

 

-         Cei care  încă nu au aderat la acest proiect, dar care ar manifesta interes, unde pot găsi informația necesară și ce cale trebuie să parcurgă?

-         E simplu de tot. Se accesează pagina instituțională a Agenției de Investiții www.invest.gov.md și e suficient de expediat un mesaj la adresa indicată pe pagina instituțională. În scurt timp, noi contactăm persoana respectivă și discutăm în vederea semnnării acordului de colaborare între părți, evident cu condiția întrunirii criteriilor de selecție stabilite în cadrul proiectului.

 

TRM. Miezul zilei,

2 august 2021

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE