Câteva ţări ale Uniunii Europene şi Turcia urmează să semneze luni, 13 iulie, acordurile interguvernamentale pentru construirea conductei de gaze Nabucco. Proiectul sprijinit de Uniunea Europeană şi Statele Unite are scopul să transporte gaze din Marea Caspică şi Orientul Mijlociu în Europa începînd cu anul 2014 şi să reducă dependenţa europenilor de gazele ruseşti.
Totodată, a mai fost înlăturat un obstacol din calea acestui proiect, când Turcia a renunţat la pretenţia de a cumpăra 15 la sută din gazul transportat prin viitoarea conductă. Acordurile de construire urmează să fie semnate azi la la Ankara de Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Germania este ţară-parteneră în proiect.
Momentul-cheie al noilor dezvoltări în ceea ce privește rutele alternative de transport al gazelor naturale în Europa a fost criza din Ucraina din ianuarie a.c. Pe fondul unor dispute pe marginea preţurilor și a plăţilor dintre Rusia şi Ucraina, rușii au întrerupt furnizarea, lăsând jumătate de Europa fără gaz.
Astfel, ideea unui gazoduct care să lege Europa de resursele din jurul Mării Caspice și Estul Mijlociu a apărut la începutul anilor 2000, iar în 2004 s-a constituit un consorțiu internațional care să se ocupe de proiect.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE