Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), atrage atenția asupra efectelor nocive ale promovării exagerate a nivelului de corupție din cadrul sistemului judiciar sau procuraturii în spațiul public. Potrivit acestuia, astfel de mesaje nu numai că subminează încrederea în instituțiile statului, dar pot și speria potențialii investitori, având un impact negativ asupra economiei țării, notează Bani.md.

„Unii politicieni își taie creanga de sub picioare atunci când transmit astfel de mesaje, pentru că sperie potențialii investitori”, a subliniat Iachimovschi, pentru zdg.md , amintind că o astfel de abordare poate descuraja investițiile străine și poate afecta dezvoltarea economică a țării.

Acest avertisment vine în contextul unei preocupări crescute privind transparența și integritatea în sistemul judiciar și procuratură. În ciuda eforturilor depuse pentru combaterea corupției și îmbunătățirea sistemului judiciar, promovarea exagerată a corupției poate submina aceste eforturi și poate afecta negativ imaginea Moldovei pe plan internațional.

În concluzie, Iachimovschi îndeamnă la o abordare echilibrată și responsabilă în promovarea mesajelor referitoare la corupție, astfel încât să se evite efectele negative asupra investițiilor și dezvoltării economice a țării.

Fluxul net al investițiilor străine directe în Moldova în 9 luni 2023 a totalizat 301,18 mil. dolari SUA, cu 37,3% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2022.

 Stocul de investiții directe în Republica Moldova este de doar 2.114 dolari pe cap de locuitor în timp ce în Macedonia de Nord este de 3.589 de dolari (adica cu 70% mai mare), în Kosovo - de 3.676 dolari (cu 73,9% mai mare), in România - de 7.158 (3,5 ori mai mare) si in Serbia - de 8.692 dolari (de peste patru ori mai mare).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE