Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă care și-a propus să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Autoritatea electorală anunță că grupul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, nu a întrunit toate condițiile legale pentru ca să fie înregistrat. Subiectul a stârnit dezbateri în timpul ședinței. Elena Grițco, membră a Partidului Nostru și vicepreședintă a grupului de inițiativă le-a cerut membrilor CEC „să revină în albia legală”. La rândul său, Renato Usatîi a anunțat că va insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în ciuda deciziei Comisiei.

„Un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța președintele să dizolve Parlamentul. De asemenea, este relevantă constatarea Curții Constituționale, potrivit căreia mandatul parlamentarului este irevocabil, alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur. Alegatorii nu pot, prin urmare, să își exprime nemulțumirea prin modul în care un ales și-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul acordării votului în cadrul realegerilor”, a declarat noua membră a CEC, Rita Lefter-Simașco.

CEC a făcut trimitere în decizia sa inclusiv la articolul 85 din Constituție, care prevede două cazuri de dizolvare a Parlamentului – în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

„Comisia consideră că organizarea referendumului consultativ propus este contrar Constituției și nu poate fi autorizat”, a mai precizat raportoarea proiectului de decizie, Rita Lefter-Simașco.

Proiectul a stârnit indignarea reprezentanților Partidului Nostru. Elena Grițco a calificat proiectul „ilegal” și le-a cerut membrilor CEC să „revină în câmpul legal”.

Liderul Partidului Nostru a declarat după ședință că „ați văzut ce înseamnă CEC-ul controlat de PAS în tandem cu așa zisa opoziție. Nu ne vom opri aici, vom lupta pentru organizarea anticipatelor. Ne-a rămas o singură soluție să ne ducem la doamna președinte și vom insista ca ea să inițieze acest referendum”, a reacționat Renato Usatîi

În cele din urmă, CEC a refuzat cu unanimitate de voturi să înregistreze grupul de inițiativă. Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile.

Amintim că liderul Partidului Nostru a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate.

Conform legislației, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ, în acest scop fiind necesară colectarea a cel puțin 100 de mii de semnături.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE