La Munchen, astăzi, 16 iulie, se desfășoară întrevederea dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Dmitri Medvedev. Printre discuțiile care vor fi abordate se numără marile dosare internaționale, dominantă fiind problematica livrarilor gazului rusesc Europei.
Problema gazului rusesc va fi discutată pe larg, Cancelarul german dorind asigurări de la Moscova că nu se vor repeta problemele de aprovizionare prin Ucraina.
Menționăm că Germania este principalul importator de gaze al Rusiei din spațiul european. Berlinul importă de la Rusia 37% din gazul său, care este utilizat pentru necesități interne ale țării. Potrivit lui Timofiev Bordaciov, directorul Centrului pentru studii europene și internaționale din Moscova, „Rusia și Germania vor să fie sigure că Ucraina va asigura în modul stabil tranzitul livrărilor de gaz spre Europa”.
La rândul ei, partea rusă va încerca să convingă pe Angela Merkel că UE ar trebui să ofere un împrumut Ucrainei, pentru ca aceasta să poată plăti gazul și sa fie astfel evitate probleme pe viitor, a conchis expertul.
În Germania, există poziții diferite față de problema gazului. Fostul cancelar german Gerahrd Schroeder este cel care apără proiectul Nord Stream, iar fostul său ministru de externe, Joschka Fischer-proiectul Nabucco.
Relațiile germano-ruse au devenit tensionate după sosirea la putere a Angelei Merkel, în anul 2005, dar s-au ameliorat de la alegerea lui Dmitri Medvedev în funcția de președinte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE