Vor patru lei pe litru de lapte şi achitarea datoriilor acumulate de trei luni. Este vorba de producătorii autohtoni de lapte care au protestat în faţa Guvernului, joi, 16 iulie. Aceştia sunt nemulţumiţi de banii pe care îi primesc de la întreprinderile de prelucrare a laptelui.
“Ne dau 1,50 lei pentru un litru de lapte vândut, dar la magazine îl vând cu 8-9 lei. Dar animalul trebuie hrănit, întreţinut. Da noi din ce bani să trăim dacă laptele vândut e principalul nostru venit”, se plânge Feodora Cioară din Logăneşti, raionul Hânceşti. Dânsa spune că de trei luni întreprinderile care colectează laptele în satul lor, au început a scade preţul de la 4 lei la 1,50 lei.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, susţine că statul nu acordă atenţie producătorilor de lapte. “Suntem sătui de promisiuni de a stopa importul laptelui praf de peste hotare pe care afaceriştii apropiaţi nguvernării actuale îl dizolvă cu apă şi hrănesc pensionarii de la oraşe”, a declarat acesta. Mârzenco a mai spus că ieri, 15 iulie au avut o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care “au promis că vor soluţiona problema, dar nu au spus când”.
Fermierii se plâng că cheltuielile lor pentru întreţinerea bovinelor depăşeşte cu mult venitul în urma vânzării laptelui. “Eu am cumpărat patru saci de nutreţ, că animalul trebuie să mănânce, am dat 600 de lei, dar pe lapte am primit doar 400”, spune Ecaterina Ungureanu.
Fermierii au spus că vor continua protestele dacă autorităţile nu vor soluţiona problema.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE